[勸世]AMD Yes? Intel 反超? 其實2間都唔好掂

138 回覆
6 Like 66 Dislike
屌你老母,顯你老母卡,大陸落黎咪撚咁大聲啦
而家除左效能, 功耗都係考慮之.一
外行人既我覺得 TSMC 研製係全面D, 效能同功耗之間取得平衡
而INTEL 而家為左追成績只追效能不顧功耗, 耗電量極大,
而家全世界都要解決能源問題, 佢又走錯方向, 或者唔能緊貼時代變化

我只相信邊個痴埋去TSMC 邊個就係冠軍,
NVDIA,AMD,APPLE
岩岩搵到,譚朗蔚算唔算行內人?
intel未來gpu應該tsmc造
cpu功耗方面遲d notebook版cpu出就見真章
我認為DESKTOP不需顧慮太多功耗問題
用得枱機既都有一定需求
NB到時出成點先係重點
可惜TSMC自己唔識升(最近)
屌你老母
有BNO唔撚可以係落黎嘅?
有圖唔撚識睇嘅
好撚多人叫開顯卡呀,今時今日囉屌你
一班90後搞臭晒成個文化而家懶係喺度救救救
救你老母咩,一手搞撚爛個香港文化咪臭係你地囉
股價我都覺得intel係死水

不過講技術,intel7晶體管密度甚至高過tsmc 7nm
呢啲已經係老生常談,可惜樓主仲要拎D錯誤資訊出嚟誤導人

再講metaverse ,依加最重要都係腦機對接技術突破+安全,做唔到既話依靠VR技術都係等收皮

你覺得未來十年做唔做到呢點先?
其實睇估值intc好抵玩
dcf 最少100, 10倍pe邊到搵
證明你係大陸仔
咁你都係大陸落黎咋喎 定你由幾千年前就住係香港阿 屌你老母
以前有幾撚多人會用google? 90年代既DATA都無就拎張圖出黎講
用另一個例子 凍啡同凍咖啡 GOOGLE TRENDS無凍啡 咁係咪代表香港無人講凍啡呢? 全世界都無人會講凍啡?

所以你點撚樣100% sure 到顯卡係蝗?
不如你拎D 字典阿 文獻出黎睇睇先

我係90後又點撚樣 起碼我唔會一黎就屌人老母先 起碼我會睇多唔同既意見先 而唔係你覺得係咁就係咁

BTW 我就唔鍾意鄰國文化既 所以我撐你屌人講蝗語嫁 但唔係為屌而屌
Data Center 睇能耗
AMD data ctr 開始食intel market share
幾年前咁諗買咗既話miss哂成個半導體升浪
唔同制程,對比晶體管密度?你係唔係真係識嫁
唔係話grace會屌打曬佢地咩?
INTC $46@75
都未出,出咗先算啦
如果咁講,nvda 30 系卡功耗都大
下一代40系仲要幾何咁上,問題同intel 都係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞