[勸世]AMD Yes? Intel 反超? 其實2間都唔好掂

138 回覆
6 Like 66 Dislike
早晨,好耐無係財經台出post
無玩港股好耐,今日有感而發同大家講下美股
先上對比圖

如果有留意電腦新聞,相信你會知道煙屌12代屌打AMD
intel 12代發威? https://lih.kg/2763820

如果你係炒開股,你就會諗,因為intel跑輸納指
難得有好消息,係時候撈一撈底炒落後
咁就錯撚曬!
落後既無新技術突破就永遠落後!
intel 12代睇落好勁,但係對比返功耗其實係一個笑話
intel用既新制程雖然個名叫"intel7",本質仲係10nm
根本就追唔撚到人地既7甚至5nm
先唔好對比apple既M1/M1 pro/M1 max住
跟據依家最新消息,intel既10nm穩定性連都有問題,有災情
。。。。我的12代也出毛病了https://www.chiphell.com/thread-2372738-1-1.html

12代,短暂体验一天就终结。。https://www.chiphell.com/thread-2372660-1-1.html

撈左底既GG

咁點解AMD又唔好買?佢跑嬴納指嫁wo
1.)AMD係妖股,AMD有閪莊,長線其實okay,短線輸死人
2.)唔洗理垃圾intel,自從apple出左M1系列,AMD既技術已經可以consider落後,如果下個發布會無突破,唔好話會唔會升慢左,支唔支持到依家既股價都係一個問題
3.)大把股比AMD更有潛力,仲要更低風險

之後講下apple,雖然粒M1好勁,但係佢唔係x86,x86係未來最少5年仲係主流
apple依家個價主要係iphone果邊撐住,電腦只係佔銷售額大約10%,影響力不足
如果你想買apple可以買,因為佢都係可以穩健跑嬴大市之一,但係唔好用電腦既新聞去炒

所以最後同大家推薦連TQQQ(正向3倍納指)都跑嬴既NVDA

好野唔洗多介紹,3個重點
1.)元宇宙要海量GPU
2.)ETH系Crypto(唔係BTC!)要海量GPU
3.)

*以上內容只適用長線正股,想用工具短炒既自己睇路

copy既免責聲明:
所有分享純屬個人心得,所提供的投資策略未必適合所有投資者, 也非作為或被視為買入或出售該金融產品的邀請或意向。
上述觀點只代表作者本人意見。本團隊成員及其客戶,持有上述相關股票權益,並隨時可能買入/沽出。
證券價格可升可跌,甚至變成毫無價值。買賣證券未必一定能賺取利潤,反而可能會招致損失。投資者及客戶應審慎,並在作出其投資決定時僅應視為眾多考慮因素之一。
Intel就出gpu點睇

利申入左intel
買soxl咪算囉
跑贏TQQQ AMD INTC ASML AAPL
出左先算啦,11月尾啦,都仲未有新消息
Intel Arc 全新高效能圖形產品將支援光追、AI 超取樣 2021 稍晚揭曉 2022 推出
https://news.xfastest.com/intel/99353/intel-arc-ray-tracing-ai-sampling/

不過都係唔睇好
Intel Arc Alchemist struggles to best the GeForce RTX 2060 in leaked Geekbench OpenCL benchmarks, but poor performance is likely down to low test clockspeeds
https://www.notebookcheck.net/Intel-Arc-Alchemist-struggles-to-best-the-GeForce-RTX-2060-in-leaked-Geekbench-OpenCL-benchmarks-but-poor-performance-is-likely-down-to-low-test-clockspeeds.580418.0.html
你冇比估值,上面堆野係完全冇意思。好公司唔等於好股票,壞公司唔代表壞股票
呢篇嘢一睇就知係外行人寫
財經台成日都有呢啲文
soxl跟果個指數我無研究,盲跟好高風險
所以我連TQQQ都唔推,我推既係低風險又嬴得多既NVDA
係啊我外行人,好慘嫁,成日贏大鑊
唔似得啲行內股評人,跑贏恒指就好叻叻豬
Nvda 佢地淨係賣顯卡嫁咋 邊值咁貴 d 人無野炒炒到cls
仲有元宇宙
一睇就知泡沫黎 遲下爆
據樓主燈析
預料INTEL同AMD直衝一倍而NVDA閪跌
講風險買個股遠高過買板塊啦
顯你老母卡
我既理解,價值投資就係睇間公司好唔好
其實even公司好但股價已經反映咗都係冇肉食
淨係見樓主講10nm 7nm 呢D就知佢又中左Marketing嘅伏啦
TSMC講自己係7nm 5nm,咁做出黎嘅晶體密度有係點先?
Intel唔生性係真,不過人地吹大左咪一樣係真
其實AMD NVDA 呢D全部比人追高哂,唔值買
買返AAPL MSFT呢D巨頭好過
慘,amd 堆 gpu 完全俾樓豬無視
屌你老母 由細到大都叫顯卡/ display card
一間好公司值緊100億,然後市場炒到10000億都買,真係價值投資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞