302 回覆
89 Like 12 Dislike
連登仔最愛用中移動
我csl 無約,5g 無限速無上限
700蚊個月,平時睇nba live netflex 都唔會有delay
不過我唔坐地鐵,平時出入係港島多

咁耐以黎係得係九肚山,加多利山就收唔到
港島區就收爆既長期
CMHK 4.9Ghz多係無乜實際用,只用係赤柱,大埔,馬鞍山,覆蓋範圍細又要起好多基站先做到全面覆蓋。目的只係爭全港最多頻譜賣廣告。
大學生 $186 110gb 5G 用唔完仲可以累積

不過其實間間都有啲地方收唔到
以前用smt 九龍灣到彩虹收唔到
Sun mobile 就垃圾中嘅垃圾
其實唔係佢做得好,只係佢少客。客少自然每個客分到嘅寬頻多D 囉。簡單數學題。
累積返幾個月真係可以當無限用。
你睇多次 明明3HK smt少過csl
依個垃圾台最on9 你login佢csl 個網係睇唔到自己份約
禁入去叫你打去客服 笑撚左
點會呀, 邊張圖?
4.9GHz 係可以任何地方用, OFCA 冇限到用喺咩位置

因為赤柱 / 大埔 / 馬鞍山唔用得 3.3 / 3.5GHz 黃金頻段, 所以最接近呢兩個頻段嘅就係 4.9GHz, 所以啲傳媒成日強調呢啲地方要用 4.9GHz 嚟提供服務, 令好多人誤會 4.9GHz 只會用喺呢啲地方, 如果 4.9GHz 只係可以用喺呢啲地方, 網絡商點會用咁貴投呢段頻譜?

因為 3.3 / 3.5GHz 係黃金頻段, 所以所有網絡商都係主力起咗 3.3 / 3.5GHz 嘅站先 (SMC 除外), 遲吓 csl 同 CMHK 都會用埋 4.9GHz 嚟同 3.3 / 3.5GHz 夾埋做 CA, 到時你部電話 support 5G CA 的話, 速度會大幅提升, 其他台真係會食塵
唔知你點睇,無論中頻定低頻

今年定2024年,CSL 都係數一數二多頻既

特別係5G 重點N78同4G 重點B7

csl 4G load 空氣係因為客太多,唔係因為頻少啦
幾錢/月?
你係咪 re 錯咗? 樓上話 csl 最少頻譜, 我覆佢 "點會呀?" 喎

不過順便講吓, 你講嗰啲都唔啱
N78 csl 同 CMHK 都係有 80MHz, 呢個頻段, 呢兩間係雙冠軍
至於 B7, 最多都係 csl 同 CMHK, 不過 csl 只係多 10MHz
CMHK 4.9GHz 有成 80MHz, 呢樣真係痴撚線, 遲吓 3.3 / 3.5 / 4.9GHz 夾埋做 CA, 其他網絡商可以話唔使玩
放心喇csl/1010 d機樓發射站一早轉撚曬用華為
系你老母咩
Cmhk係洗牌後最多但第二都係csl不過csl太多人先會仆街
CSL澳州佬年代用中興咪一樣衰 仲要慳錢用微波做backhaul
我知係可以其他地方用,但4.9Ghz 覆蓋範圍細,要鋪設完善嘅4.9Ghz 好高成本,不附合經濟效益。
遲d 多咗客upgrade 上5G, 4G 就無咁塞。
csl 4G 已經過左最惡劣嗰期

最惡劣嗰陣係啱啱開5G ,又未有sosim 依啲頂爛市卡分流

惡劣到地面load 空氣,大商場load 空氣,任何地方都有機會load 空氣
CMHK 咁樣投得, 擺明落重注
最差嘅時間未到

岩岩出左mirror plan
地鐵好似係冇開 850MHz 比 SMC 用?
SmarTone 地鐵用2100Mhz, 唔係低頻。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞