「公屋悲劇」父親臨終前將單位贈支那女保安 啞女無處安身 家門前露宿

560 回覆
839 Like 34 Dislike
真係痴撚線 希望受害者可以扲返間屋

https://youtu.be/aboALlJOaN8
支那女人又贏
廢老 支那女人 公屋
計呢廿年好
呢D組合到底係第幾單
其實係 唔明有咩咁難處理 個tvb特撚登唔同人講解決方法?
超過70歲立平安紙一定要有醫生證明清醒?認真唔知
醫生證明

若閣下年事已高、曾經中風、患有老人癡呆症、或罹患其他可能影響您精神狀況的嚴重疾病,在訂立平安紙之時,閣下應該先請您的主診醫生,甚至腦科或精神科醫生,為閣下檢查並紀錄您的精神狀況,以免家人在閣下百年歸老之後,以您訂立平安紙時精神錯亂為理由,要求法庭推翻您的平安紙。

不留任何財產給妻子或年幼的子女可以嗎?

一般而言,閣下可自由決定如何分配遺產,即是說,閣下可以依照自己的意願,在平安紙上列明,閣下決定將財產留給或不留給任何人,甚至可以不留一分錢給親人,將財產全數捐給慈善機構,或曾經照顧閣下的看護或鄰居。但若有些人多年來都依靠閣下供養,或閣下在道義上有責任供養,例如妻子、年幼的子女、年邁的父母、甚至情婦,而閣下又沒有從財產中留些什麼給他們的話,他們便可向法庭申請,要求法庭下令撥部分遺產給他們,以維持生計。(第481章《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》第3條、第4條及第5條)

https://www.s100.hk/tc/topics/Farewell-to-life/Probate/What-concerns-you-should-have-when-making-your-will/
係唔係有方法取返間屋?應該屬於轉贈,手續上係唔係同一般單位一樣出售?個女保安無血源關系,點解都可以繼續間租置屋?唔洗保地價?
佢自己無樓就拎得,賣同租出去先要補地價
呢單個女保安咁仆街。我都想知係點。
但好大幾會係轉贈樓,銀行按揭無問題?
留意今晚東張西望
租置咁平 應該供斷/好少錢
支那女人真係陰毒到冇人有
希望佢拎得返間屋
啱㗎啦 睇呢D認識下支那人嘅真本性 好過睇乜鳩長津湖啦
其實個支女人如果賣左層樓
咁就真係無野可以追
一定要幫美華拎返層樓
香港人唔應該次次都比支那人恰
無人討論個支那婆點嚟香港
洗屎咩!
用蕉樣滑死佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞