召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (4)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
有個offer 41k 但得十二日AL…走唔走好?

本身33k 有14日AL. 但就乜benefit都無,病假又要扣錢
即走啦下話41k做一年
再去搵47K 21AL工
你兩日日薪+ benefit多唔多過 8000x12

多過或者差唔多先應該要考慮
本身做開software engine 轉做ba 難唔難?
上唔上到40k?
想做bank (未做過)

利申:讀咗個Business Analytics master
想請教下大家
一般non tech BA 三年經驗 大概幾錢人工
而家份工30k 做左8個月到
有無可能再搵其他non tech BA 搏再升多d
另外都報左個master諗住補下tech底
定係讀埋個master先再諗轉工
Tech底好已經great

依家只睇你臨場轉數 溝通能力

同埋BA要跳出Dev既思維

Dev個腦會諗樣野做唔做到 但User會諗我需要d咩

唔會理點做 做唔做到 佢地只想要個result

如果下下企Dev角度思考做BA

好易出事

我諗要時間調節下個mindset
求建議
有2份offer揸手唔知點揀好
因為大轉行,2份都係entry level
A 公司較新同細人工高500 14 days AL,
做BA, interview 個陣老細話唔識佢會教 最緊要我肯學,
見完即比offer
B (agency 介紹)公司開左好耐 規模大少少,basic + discretionary bonus, 第一年AL 得10日,會每年加,做product marketing , 不過系IT side, 觀察左下,d同事大多比A offer 老

兩份發展可以話系唔同方向 唔知點揀
求建議
有2份offer揸手唔知點揀好
因為大轉行,2份都係entry level
A 公司較新同細人工高500 14 days AL,
做BA, interview 個陣老細話唔識佢會教 最緊要我肯學,
見完即比offer
B (agency 介紹)公司開左好耐 規模大少少,basic + discretionary bonus, 第一年AL 得10日,會每年加,做product marketing , 不過系IT side, 觀察左下,d同事大多比A offer 老

兩份發展可以話系唔同方向 唔知點揀

咩industry
兩份都係IT
有2個offer係手想問下大家意見

一個係Accenture Technology嘅developer role,人工就35k,15日AL,1個月discretionary bonus,會學Microsoft Azure

另一個係銀行嘅BI Role,人工36k,20日AL,1-2個月discretionary bonus,會build ML/AI Model, data visualisation (dashboard and reports) and data analysis

想問下大家會點揀
跟咩類型 project,邊行

in house project定被賣出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞