召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (4)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
hris, good option tbh
想要work life balance
又想上到pm位 人工上到50k
應該入咩domain ba?
It field定 business field好?
PM 會 work life balance?

利申:未做過
通常做business analyst
個degree係咪都係讀business analytics?
thanks ching
反而驚啱啱restructure完會亂
同事們ni唔nice,以前做開細公司,感覺上相處無咁複雜
好奇一問,如果入行做BA嘅轉唔轉到去DA?

想轉行,學左啲Python SQL之類,keep住有interview 但冇offer。

然後近排搵左個中介,佢彈左份BA(AI)比我,話做BA好,唔駛同CS班人爭,又有前景。但我聽落去個job duty唔係我想做嘅野。佢一咪強調我個background做唔到DA, 唔夠stat math cs 班人勁,做BA係個好選擇。其實佢都真係講得好好聽,但我做唔到DA唔表示我想做BA呀⋯

利申:如果搵唔到DA工,其實有打算儲筆錢,遲啲出國讀個master洗低/讀bootcamp的⋯
再利申,佢個份好似連SQL VBA個堆都唔駛識,但我想搵份學到hard skills嘅工
我買左上個post個本PSM既書
佢係比你考PSM I
唔會太難 而且唔用個本書 就咁熟讀Scrum Guide 同做下mock卷都可以pass
pm 10年100k 都幾好做
hris inhouse/vendor都少人同唔夠人
Back office轉BA有無咩skillset要準備?例如SQL/VBA
寫啲垃圾code會唔會俾人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞