召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (4)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
你指Business Data Analyst, Technical Data Analyst 定Data Engineer?
個分別有冇企出黎同User 傾 Data Analytics 同埋有冇落手寫Reports
我公司未有超過十年既DA, Around 5年TDA既係2xK
All in one高啲🤣
睇入咩公司啦😆
小弟見識少,但In general係行啱路入啱行就做到既

聽過有DA遇到既問題係冇Data比你分析,結果落手做System Development 去生Data,結果做咗兩年Developer
感覺…都係…FSI, 或者去Data Analytic Software Vendor
覺得係因為香港Market唔夠大(得兩大產業),結果賺黎舊餅唔夠大,唔同年代既人才又多,早期既未退到休,變咗大家分薄啲,但Fg希望加多啲人工,然後公司就留返舊餅加比新一代既,一般中層有顧慮既變唔到陣,公司就更加唔會理中層,覺得夠養家就對你好啦,除非你有份做External有份Sale嘢。

本身亦對兩大產業有個迷思,一直都話人工前景好,其實有冇泡沫? 而家香港咁市場會唔會好快飽和? 唔衝出國際只係Local會唔會有一日出事?
no la.....
DA = end up making pipline, dashboard
可以但唔係Product base所以死咗~ 呢期要Cloud
我自己定位係exp 5年以上40-50K
唔係做External 唔係Sale開嘢~ 所以整Presentation, 噏Products 就冇做開~ 自問有能力做返但要時間…

認同要R生意~所以唔係即時R生意戰力Interview 就衰咗…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞