召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (4)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
每星期開一次會update下d status
你要叫 IT confirm 個deadline, 搞唔掂推個波俾佢地
Lm
想請問3年BA vender side 經驗而家市價幾多?
我之前生小朋友冇做野兩三年,而家想出返黎做野想有個預算
(絲,借人account 問)
識唔識 tech 嘢

識唔識做 sizing
2樣都當唔識
同埋sizing 指邊方面?
坦白講兩樣唔識既純 documentation ba有少少窄,當白紙咁請

sizing 係指,project sizing, tasks sizing 當你出 requirement 俾 developer 報返來既 man day合唔合理,如果係有經驗既 ba 係好應該引導 development / vendor 點報 effort
大家有冇in 過領展business analytics ??
點解當我之前三年係零呢
what = 識
想問data analyst轉行做business analyst難唔難

同咪DA定BA好搵啲?
咁之前 vendor side 係咩domain

無 tech knowledge真係輸蝕 d
online identity verification
一係我再問具體d 點為之識tech 野?因為我讀書冇讀IT, 所有野都係邊做邊學,我都唔知叫唔叫識。

淨係識用sql select table check data 叫唔叫識?
我又寫過下api spec, 但我又唔覺得可以話自己識晒api 嘅野,夠嗰個moment 用咪得囉
而家PM/BA 3-5年經驗大概幾錢人工倒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞