召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (4)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
本身係Big4 做咗兩年ERP BA
自學SQL BI Tools
之後轉in-house DA做到宜家
你咁老定入到銀行?你做過銀行?
如果你冇bg又冇skills, 銀行BA second con都冇你份

BA雖然冇bg都可以入行,但一定唔包銀行先⋯(除非你玩fdm個啲program)
銀行BA優次:
咩都識>>做過銀行/識domain但冇skills
>有skills冇做過銀行>>>>>>>咩都唔識

至於銀行DA⋯⋯算吧啦,除非你去洗底

利申:只係識人係銀行做BA,有錯鬧細力啲
見過叫價20k, 但叫價好depends on你bg
其實銀行睇你好唔好彩入到行
當然有料嘅就自然有人請
冇料嘅咪刷下CV
銀行啲HR都係睇你有冇BG
入到行之後基本上都係鋪轉鋪
how about insurance BA?
見過bank跳insurance, 其實d skills通唔通用
BA啲skills嚟嚟去去都係嗰啲
所以一定通用
反而係domain knowledge 先係重點
點解銀行咁睇重bg就係因為咁
銀行/Insurance呢啲嘅domain knowledge你唔係行內人好難接觸得到 除非你做相關嘅vendor e.g. AML
呢啲domain knowledge先係你真正值錢嘅位
所以除非你真係好想轉行
唔係都唔建議你跳去其他domain
我同事inhouse->vendor->inhouse, 可能跳先高人工

係咪一般銀行好pay 啲?
都正路呀 有哂in-house 同vendor exp 嗌價能力都高啲
但我自己唔會想做vendor
我做inhouse已經咁忙 要係咁捽啲vendor
做vendor嘅話 我就係俾人捽嗰個

冇做過其他 唔sure 但我覺得銀行stick to market啲囉
不過同一間鋪唔可以做得太長
唔係嘅話你都係會under market price
純粹係個人喜好姐
做vendor你接受到俾人多方面捽咪ok
相對人工都高啲(應該?)
初接觸 想請教下vendor其實同inhouse最大分別係邊
Full stack 好似仲好搵過BA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞