召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (4)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
Hi
其實你覺得夠就得,其次就睇 interviewer點睇,因為好視乎當時個 project需要有乜 skill set既 ba

講緊識 tech係講緊識唔識從 system design角度 guide個 business user 俾requirement ,籠統講就係個 solution落唔落地,係咪做到同合理

做得唔好就影響developer理解,繼續令報數MD/task size 太大或太細

有經驗既so call senior BA係要識manage呢d 嘢(我之前係 lead ba 負責in人請人)
IT狗覺得自己太廢
想轉做BA算
BA係咪做project management
見個有人請BA係做data
多謝巴打咁有耐性回覆。
你講得好岩視乎間公司要咩人。。。有好消息係已經有offer, 仲要我fight 低佐其他senior 過我嘅人,似乎因為佢地skill set 唔match
仲有就係冇減到人工俾到我expected salary
恭喜晒
可能你叫價低
咁即係3年 BA 應該值幾錢
即係幾錢 冇相關工作經驗唔敢開價
見 market請fg都出咁高 會唔會做到傻
Big 4 ba 即係 consulting?
唔一定, 好多時都做 project,係project既角色咪就係做 requirement collection
搞笑咩
product owner 要孭鑊
仲大壓力啊
production issue 都係賴落IT 到架啦
唔係it cs 畢業,得2年working exp.
想轉行做non tech BA
點入行好
自學緊SQL
Ching我都係冇乜相關skills/exp轉BA,唔敢開太高
咩驅使你加入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞