養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(2)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
陰草仲洗唔洗專業水草燈
唔係開過缸唔好搞咁多野

想先問下你一啲資料先慢慢答,唔識答Skip咗佢:
水有冇曝過氣除過氯

一次Cycle換幾多%水
隔幾耐換一次水
有冇加硝化菌
有冇試過Check 氨/氮數值?

有冇加過液肥?
如有加過邊支?
水有落除氯劑,倒落魚缸再用過濾循環左2日,期間打開個缸蓋

由新缸至今 不足7日 未換過水...
硝化菌係落魚後一日加番,一枝蜂皇漿 + 一蓋ata 菌液

無測試過氨/氮,打算買試紙測硝酸鹽同埋氨

無任何水草肥液

Updated 情況,暫時冇死魚,餵食肯食,搶住食,一日餵1-2餐

個別有啲魚成日匿埋.... 試過搵野夾開啲石頭都唔覺有,但第二朝又唔知點解出現番
我有用.... Ph 紙,一直係6-7-8 , 準確唔到去小數點。。。試紙廢
係咩黎
兔螺
佢爬下爬下就會仆街跌返落去
最主要留意水質囉,但你前題係stabilize你啲水先
唔係好粗養? 我見上網都話好適應唔同水質
粗養還粗養,你個缸前題係搞好啲水先啦有咩野小精靈第一個死俾你睇,但而家太多唔同嘅因素喇,搞完水再搞其他啦
小精靈係咪水質好/壞既指標

暫時隻野健在!
發覺我啲孔雀魚BB成長得好慢

都差不多作個月都仲係禁細條
小精0 對水好敏感 好易收皮
同埋 夏天冇水冷 又係好易死
冬天又要暖管 夏天又要幫佢凍?
你試埋自來水ph value,如果正常咪用換水去解決左先,之後再慢慢揾係咩問題啦
想問下有無ching知道邊度仲有eden511賣?
停左好耐想重新開缸
魚街一街都係
個過濾構造唔係特別好可以試下其他過濾 反而個前置幾好透明 出入水一扭就得唔使加水閘
thz,上網睇漁人老,cg個啲都無晒,以為唔出
有諗ehiem compact 60 但個水位好似要keep好高,一陣加少次水會唔會燒motor?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞