養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(2)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

洗唔洗買多啲呢啲石?
咁姐係唔係白點 你過咁耐都未醫好白點係會生滿條魚個身
GG又一個俾人呃
套缸隻濾直頭係垃圾中嘅垃圾,你放幾多粒環都冇用,因為永遠唔會浸得曬成粒環,頂濾又唔搬得走又礙眼,支燈又廢又唔換得都唔知點解都係有人會去買
當缸用 改左燈同濾會唔會好啲?
佢成塊過濾綿都係得出水孔有經過個綿....
屋企啲水硬係咪要買水質穩定劑
成個缸都好勁水痕 孔雀魚啲魚尾都爛爛地
TDS幾多,孔雀魚200~300都冇問題喎,東江水正常入屋都係<120(視乎新舊樓)
換燈都係好睇啲,濾就換都換唔到,夾硬加更加係阻眼
係我二手平價放咗依缸佢,開過缸正正常常玻璃缸又平又好睇又自由
百幾蚊既錢二手賣就算啦... 佢另外有個位可以加濾水器,都可以駁番中間呢個位落水

我試下加個水妖精 + 換過細粒既生物環 + 工具魚/螺?食殘餘飼料

反而燈想問下咩燈可以照水草?
我有啲浮萍 & 一舊仔草
自貼下
加濾水器會好d 建議從頭黎過 呢個缸當治療缸隔離缸算 水妖增氧多過濾麻麻 生物唔建議加

你舊草叫圓葉節節菜 你個設備種唔到 同埋佢依家係水上葉狀態 佢係水下會爛水上葉 你又種唔起 即係污染水質建議掉 浮萍就唔知你種唔種得起
金魚算係畸形鯽魚(等於純種狗)基因係差d 祝你好運
水穩係除氯 爛尾好多原因 你係咪水太酸 泥底?
兔螺要偏鹼 個條係王子? 如果係都係偏鹼 同埋攻擊性高 一定食蝦
個缸大約keep住ph 7~7.2

係王子,最開初唔識果陣買,殺我唔知幾多條魚但養到禁大條又唔想就咁掉左佢,等佢自己坐監

暫時未有養蝦
多謝師兄解答

過年了 挨住先盡量唔郁動

另外想問下點解精靈魚 / 精靈鼠一扔落缸就死...甚至係個袋番到屋企就死左....

但其他燈魚都冇事

點解佢好似想死咁 (啱啱扔入缸...)
啲水養過未,未曝氣嘅水喉水直車入缸會俾氯氣毒死,水喉水最好外露空氣一日再入水就最好,或者買支SeaChem Prime快速除氯就最好.
新魚入缸仲要對水對溫,建議你了解咗條魚係自然環境生態再買會好啲.

https://www.youtube.com/watch?v=GQ3GW8lFv14&ab_channel=AC%E8%8D%89%E5%BD%B1%E6%B0%B4%E6%97%8F
曬氣
依啲缸換咗燈都唔會靚,你再加浮萍擋曬啲光直頭如同虛設,再俾你換個水妖又點? 又要買多個氣泵又多舊野係到,本身你係想細細地一個順眼缸,最後俾你整咗個愈來愈大嘅太空垃圾出黎會舒服啲咩?

建議你拎走曬啲人工垃圾膠塔走,泥底,莫絲牆,1隻小精靈2隻蜜蜂螺10隻紅米蝦好過你依啲又石春又不明支那建築,九唔撚搭八
真,又靚又簡單又唔曬位又乾淨,Filter又夠勁,配支千尋WRGB2 30cm同個1L CO2乜都夠曬
新年快樂 祝大家的魚肥肥白白 巴打絲打健健康康

想問下點解要額外co2? 因為放好多水草先要?
如果啲魚呼出嚟既co2係咪唔足夠水草用
魚嘅呼吸絕對唔夠,適量Co2可以令植物靚啲同減少爆藻機會。
咁巿面上當然都有「冇用Co2嘅缸」,但一定唔會係新手就平衡到個生態嘅難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞