養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(2)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
或者好似我上面講咁
拎走曬啲人工垃圾膠塔走,3~5cm泥底,莫絲牆,多幾棵小榕陰性草,1隻小精靈2隻蜜蜂螺5隻紅米蝦自行繁殖,好過你依啲又石春又不明支那建築,好似支那的乜膠樂園咁

https://youtu.be/dU5izzyxqeA
不如你講清楚想點先

會唔會換個缸?想養啲咩?budget大約有幾多?

呢啲平有平養,貴有貴養
重新起過晒啲底石係咪要先移走啲魚? 過年前將舊缸洗乾淨之後自己爆咗
想有啲工具魚 / 螺負責清潔

本身都係養啲普普通通既燈魚

筆直... 幾百蚊?

全水草缸 又唔係第一考慮 當初擺浮萍嗰啲係因為驚小精靈魚無嘢食

最想係啲水唔好濁... 啲魚唔好死就得

之前試過擺孔雀同燈魚混養 最後孔雀死 燈魚就養左有4條2年... 經歷過乜都唔識 亂倒亞甲基藍 幾缸水 都未死,懷疑有抗體

現時的樣子
So far 舊既4條燈魚都健康... 小精靈魚都好活潑 成日奶野,琴晚懷疑死既精靈鼠好似食左春藥咁 依家周圍捐窿搵嘢食,仲有幾條藍雙劍好肯搵嘢食,兔螺直頭唔食屎唔食殘餌,走去咬我啲草

同埋updated左邊缸嗰啲一粒粒我之前懷疑係微生物既野,原來係氣泡 自動浮面

唯一現在的考慮係 水草死唔死 水質如何keep 住好

同埋 唔知點解有條女皇燈好似好虛咁

下圖:

幾大個缸呀?係咪養得太多魚?定你餵好多野食?

水草基本上有底床好難種

小精靈有冇對水先落?水質如何?
啱啱換水?定直接落藥落去?定你嚇親佢地?

水朝黎講 我會話你養莫絲就算啦 除左熱係唔得外 都冇咩要求 前題係你一定要 如果唔係搞好左水先諗其他野
仲有 冇野係會食屎架普遍螺以藻為主食 除左殺手螺係肉食
其實嗰點冇野就由佢啦但keep mon住囉
32cm x 30cm x 20cm
6條燈(4條舊魚,2條女皇燈)
3條藍雙劍
1條小精靈魚
1條精靈鼠

轉咗嚟新缸我餵食餵得好謹慎,落幾粒清晒先再落,同埋1.5日1次(新缸開咗應該5日內)

水草浮上面嗰啲聽人教話養到... 我都唔知我依家盞燈夠唔夠光比佢光合作用

底嗰舊... 金魚街啲人話成舊落咗就唔洗水泥,應該昆咗我?

我對水既時候好心急,浸住30分鐘再慢慢撈水,10分鐘就落

不過暫時小精靈 同 精靈鼠都唔見有問題
你係咪換完水冇耐?每次換幾多?同埋你個缸幾多度?近排天氣凍左喎 基本上廿度應該都冇問題 如果太低你啲熱帶魚係會唔掂架
落藥又係衰既

我新手唔識 爬左幾個ac水影水族就開缸

大約所有器材浸幾日 落水除氯丸 再run佢2日 先放魚,然後嗰時先爬文要養菌,就去金魚街買左蜂王漿同菌液,加左一枝蜂王漿& 1蓋菌液 就養到依家

我想買啲試紙試水... 但仲學緊搵緊料
啲水係新缸5日內

無溫度計.... 不過我屋企長期唔開窗... 應該頂得順
我有加熱棒係屋企 但無溫度計
er...卡奇揾 有隻api試紙

但你留意下水温先,之後就係換水嘅密度,你個濾水未必頂到你咁多生物架

你嗰舊我唔知咩黎 認唔到咩草 所以答你唔到
你換曬濾材?定剩係換缸冇換濾材?

換左濾材要養過菌架,特別係你咁細個缸
舊濾材 扔晒了... 因為壞咗 我成個扔咗

另外想問下密度有冇教學 比我挨過咗個新年再睇下點整
濾材係指啲生物環嗰啲 應該唔使扔架喎

密度呢啲好難量化俾你 但暫時估計係你新濾材事
啲濾材唔係全部濾水流落去既都浸過啲濾材,我等過完年買過啲細粒既等佢成粒都比水沖住
我諗水質唔穩定 1唔知你有冇打氧 2你個過濾負荷唔到 3細魚對水質變化敏感d 你有冇對水落魚 4你個缸絕對超養
1L水對1cm魚or1-2隻蝦 基本上好睇你過濾有幾勁 同溶氧有幾多 唔係有水草 就可以加魚 一黎水草要釋放氧要光合作用 好睇你盞燈同co2 二黎太多有機物水草唔一定消化得切
過濾器諗住睇下買試紙番嚟試下 硝酸鹽 & 氨氣 睇佢夠唔夠濾/養好個菌系統....

如果唔得過年後轉師兄上面推介嗰個compact 40

燈應該係廢既普通led燈,過年後買wrgb水草燈

無額外co2 now

Btw 我唔係想變全水草缸,只係諗住有啲水草比佢地玩下匿埋下,同埋有後備野食比精靈魚 / 兔螺,防止唔夠殘餌
新手想養鬥魚 細細個嘅時候屋企粗養過,依加想比心機好好咁養返條 有冇人知邊到買好
隻野自己爬上嚟一半露出有冇嘢㗎
我係你直接買陰草加過濾算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞