養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(2)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

各位大家好...
小弟新開缸,落咗硝化菌液同蜂王漿(玻璃樽嗰支)之後啲水有好多粒粒 係正常定唔正常?
缸水硝酸鹽好高
但啲魚一路冇病冇痛冇死係咪唔洗太介意?
小心慢性中毒,突然啲魚就會死

最近睇中咗個魚缸,走咗轉金魚街唔覺有;請問巴打門知唔知香港邊到買到
隻隻唔同 金魚算耐 但都唔好長期囉
呢啲上hktvmall揾啦 再唔係Amazon
先唔計政治取向既話
呢隻野係小米黎
Filter能力好弱
養幾條魚毛OK
多啲就 尊重生命啦
我只會話呢類形嘅缸魚街正常都冇 要揾就去online store揾aa出嘅缸都應該好少咁
用緊黑金砂做底
養底層魚成日好易死(唔知關唔關事)
但冇底層魚梗係覺得唔完整咁
換唔換砂好,換砂又要搞一大輪
點樣既粒粒?
定係d石未洗乾淨
新水最多d水未養好 會白濛濛同多泡
有冇多d魚缸資料
/買無魚返黎個陣時已經有問題
啲石洗左 浸過幾日 放之前再洗洗到倒出嚟啲水透明先放缸

你按入張圖就望到一粒粒 好似微生物咁樣樣

泡都多...(?) 唔知點先多 佢多數係缸邊有泡

我個放氣口向上 同呢個有關?

我硝化菌相關既野係同水草一齊加落去 唔知咁樣同啲一粒粒微生物咁既樣有冇關係呢?
缸魚仲有米奇,孔雀,黑線,非洲王子都冇事

買過清道夫,鼠魚都死哂
onlinestore得searchingc呢間有,仲要訂貨;分分鐘淘完再出貨畀我。
另外做過吓資料搜集,係大陸牌子+小米智能,唔是全小米產品嘅;加上我唔會要個小米智能功能,淨缸+泵+燈。
至於大少個方面,我用嚟養幾條魚毛點綴吓枱面咁姐。

btw, 多謝各巴打意見
唔智能嘅你aa有冇啲套裝缸呀
都有留意過AA,但佢吸引我有:
1) 水陛共生,可以種多棵草
2) SIZE細得嚟又唔是CUBE缸,perfectfit我枱面僅餘嘅空間
3) 一條5V USB供電

以前玩過草缸最近又心思思想養返幾條燈仔玩吓,唔想再一件二件設備再一抽電線,所以向套缸方向考慮
你係套缸?套缸嘅過濾都好弱 我覺得你有排都唔清
鼠同王子混養唔死就有鬼

你其他魚未死都算係奇蹟
王子隔開左,唔係俾佢食
底層嘅魚最好用返圓潤嘅沙或者石頭,如果唔係好容易整損佢哋皮膚
過濾器係咪唔好貪平 求其買左個咋我..
不過我養7條燈魚 2條小精靈魚 會唔會濾唔到
影個過濾黎睇下 同埋睇下有幾多濾材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞