養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(2)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Ching個兩支係咩 高演色二代我都用過 但係我唔會揀佢

高演色二代
優點:顏色係非常自然 燈夠力
缺點:好大舊 無得調節燈高度 無得調節燈嘅功率 容易爆藻 無app 較時間

值得一提佢係 獨立藍光 紅光燈珠個人覺得無依家個3合1(紅藍綠)甚至4合1(紅藍綠白)燈珠 照射得咁均勻 雖然用落唔係好覺 算係個人癖好
你gh kh值會係咁升 kh 高會影響ph 會抑制降酸gh 係硬度

簡單黎講水草需要偏酸嘅水質

多數(種類)水草可以係軟水生長到 但比較少水草係硬水可以生存到
Ching 中間嗰缸魚最少都要100L 水先好養
同埋佢哋要鹼性硬水
要咁多
已經轉咗珊湖沙比佢
我個兩支更廢
伊士達全色系
另一支係up嘅唔知日光定紅光,好平
爆藻就用多啲野食撚晒佢
但我未增加食藻動物,尋晚去,間野啲大和得返兩隻細都照要
我知佢獨立藍光,其實冇咩所謂,因為見間野減左成千台幣想塞俾我我先買

照射個度其實可以換左佢個擴散板,用返普通亞加力膠放返入去就會集中返,不過水面會反光,呢個係官方講
謝謝師兄指教,但啱啱開缸係咪唔應該玩太多水?
玩=換
1/5 到1/4都係正常
因為佢哋地域性好強,唔夠位分地盤會打到pk
之前無剪草 空間相對細左
隻死MK紅尾黑鯊係咁追魚咬
嚇到班燈魚里埋一角野都唔食
剪哂啲草諗住好啲點知佢仲當成個缸係佢地盤
激鬼氣用魚網嚇下佢挫下佢脾氣
嚇到佢成日里埋
第二日失左憶正常翻唔追魚
但班燈魚都要幾日先解除警介出翻黎
靠換水同植物
其實係咪金魚先會搞成咁?
係既話我幫唔到手
超養就冇事
我45X45X45鯛缸
得6條果陣打到仆街
而家15條佢地頂多追下算
超養首先個缸都要有位
Ching玩乜,呢度好難得有人玩慈鯛
馬湖定坦湖定南美
我唔專業架,玩左兩個月左右
一開始係雜刁
之後買過幾條OB孔雀,同兩條紅寶石
正啊,希望香港可以多啲人玩

圈子夠大舖頭入啲貨都唔同啲
Ching仲有養咩魚
我淨係玩慈鯛
馬湖同坦湖都有啲咁

好多人養養下中咗毒就會開始追品種
http://malawi.si/Malawi/index.html
可以去呢個網睇下,好q正百科全書咁
你向香港邊到買慈鯛架
我見魚街一係就雜鯛 一係就好大條既
葵芳金龍工業中心有兩間
旺角王子大廈都有間不過都賣得幾L貴同埋有啲串
基本上都喺葵芳買,就腳啲同埋2間既老細無咁老屎忽,問乜佢都會答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞