養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(2)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

我想問呢條咩魚?

個同事將條魚,連埋堆樹葉垃圾倒落去我新開個缸到,嬲撚到我
我個支用轉插好易燒fuse 你個支有無問題
好我睇下

我買魚 除左d魚價錢外
好睇個老闆串唔串
串既就算你d魚幾好質素 ,我都唔想幫襯
兩間既魚參考圖片
所謂嘅清道夫 多屎 又大食 會生到好大條
用咩轉插?
普通轉插 唔知係咪香港同台灣電壓唔同
我人在台灣冇呢個問題
但如果係咁可能你睇下有冇得自己換左個電?唔太清楚有冇得咁樣整
係香港如果有就最好買返香港D電掣插頭會好D
用轉插佢好似係用到,但始終唔係變壓器
支燈原本係110V(如果係台灣插),插220V會多左一倍,正常應該會有問題,就係好似你咁燒FUSE
如果掉返轉係220V轉插110V就只係供一半電,好似係咁
台灣唔試天賞?
已經用緊天賞CO2
佢D硬件係唔錯,但D生物真係唔掂
同埋好似話愈做VIP,個價唔知點解愈貴,俾人屌到仆街
佢支燈聞說唔係高演黎,同埋佢D野只可以係網上買,有時會比較貴
我出魚街應該快過佢好多D舖頭仲要鬥平

而家我仲要諗點樣放返我冇咩用個三支燈
反而好和平,無咬尾
我都咁上下,佢地追下就無然後
話說你支高演買左幾錢?係香港
台灣野佢唔轉插頭點係香港用
同網友收返黎 差唔多兩年前 唔記得價錢
請問9吋細缸有乜暖管可以用到?
而家用緊tetra糧
糧沉得好快基本上每次餵都沉底但啲燈魚會食沉底嘅糧
想問下洗唔洗換過啲糧

利 泥底種緊珍珠
有D暖管好細支
應該放到入去
以前用過,你可以搵搵,暖管唔使下下超大支先好既
要睇你有冇蝦,有蝦其實OK,因為會食糧
冇蝦就麻煩D,最好每次落少少,佢食完先再落少少
一日多餐唔係問題,但最緊要係佢食完唔好淨落底,否則會影響水質
Ching 呢條白點馬鞍可以去到12-15cm大
馬鞍最好餵返藻類既糧
同埋坦湖慈鯛都係要鹼性硬水
佢地唔會即刻食得哂但幾咗鐘內會清哂個底
但擔心佢地下下都要係個底搵糧會唔會唔太好

但樽糧啱啱先買
如果沉底你不如買個玻璃兜裝住俾佢地食
同埋佢大左會變咗咁既款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞