(輕鬆 | 校園) 只有一年回憶嘅高中生涯

233 回覆
19 Like 4 Dislike
「即係我覺得呢。」我諗咗一下。「只有阿哥會照住細路妹,家姐好少照住啲細,至少我識嘅人係咁。」

書銘︰「唔係掛?你話佢做緊嘢,冇俾少少錢你洗?冇教吓你溫書?」

「有條撚!」講起呢啲,我扯火。「佢笑我就有份!話我做男仔做到咁廢!」

皮蛋同書銘聽完之後淫淫嘴笑。

屌你哋!

「講起家姐就只會覺得核突!去廁所唔沖廁、M巾周圍丼、頭髮塞住去水口又唔清、嘢又多又周圍擺……」

書銘︰「嘩,睇嚟輝記對佢家姐仇恨甚深。」

我︰「何止仇恨吖!我想質佢食番晒啲M巾呀!算喇,有咩好睇,盞你哋幻想破滅。」

「唔係。」皮蛋出口截住。「我哋上去溫書架,我哋有帶書架。」

書銘︰「喺廳咋嘛,你唔識咪又係喺電腦問我哋。」

「唉,好喇好喇好喇。」

我都唔明,人哋家姐有咩好睇。佢兩個聽到我話我家姐今日放假,又見過我家姐張相,就抽起條筋話想拜會吓,順便溫書,而家將所有嘢調轉嚟講。

希望我家姐出咗去未番喇,最好直到今晚都唔好番。
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

第10章 - 同性嘅第一次拜訪

咔嚓。

我︰「入嚟啦。」

後面兩條友好似做賊咁東張西望,怯生生咁跟住我入屋。

書銘︰「第一次上輝記屋企,都幾骨子。」

我︰「係咩?你唔講都唔覺。」

屌,呢個書銘好似打咗傻仔針咁,同平時寸到爆嘅形象有太大落差。

我︰「兩位,麻煩先洗手。」

話說,我老母呢?出去之前仲同我爭廳用,而家出咗街?

皮蛋︰「第一次上吖嘛。女仔之間成日上人哋屋企,點解男仔反而冇乜?」

書銘︰「男仔有時間就出去打波喇,點樣喺屋企打波呀?打機要連線又要留喺自己屋企打,唔通托部電腦去人哋屋企呀?有notebook又唔同吖,我冇呢!」

屌,有道理,皮蛋啲問題真係唔係幾經大腦。

書銘︰「其實我唔明,啲女仔匿晒喺屋企做咩?咁鐘意上人屋企嘅?」

我都想知點解。
「喺囉,點解嘅?麗連同光秀咪成日上對方屋企。」皮蛋望向我講,好似講緊我哋嘅共同記憶。

我︰「佢哋玩到上床架喎。」

「我哋成日都見佢哋攬住對方,其實佢哋咩關係?」皮蛋刻意引起我哋幻想。

「女仔呢啲嘢好平常啫,感情好會出街拖手喇,don’t FF too much得唔得吖皮蛋你個青頭!」面對皮蛋,書銘回復番佢寸嘴本色,拍枱鬧皮蛋。

「都話我叫Peter…!」

挑,你收皮喇!

「之但係咁,感情好到上床玩,乜感情好嘅女性朋友會好到攬住上床架咩?」我順住思路去問多步。「我真係未聽過喎,即使係初中年代。麗連同光秀都係自從肺炎開始先咁親───密。」

「…」書銘終於唔出聲。

書銘會唔會係唔肯將身邊朋友拎嚟幻想?!哎喲,原來佢咁純情!明明麗連同光秀咁好FF!
唔係喎,諗番轉頭,麗連之前好在意邊個男仔入過光秀房,麗連自己又成日入去,唔通…Google meet上堂嘅時候上人哋張床嘅人…係佢哋…?嘿嘿嘿…果然佢兩個好適合拎嚟FF!

「喂輝記,你家姐呢?」書銘拍我手背兩吓。

唔好用我個核突家姐做擋戰牌!

「輝記。」皮蛋望向我房門。「你間房呢,會唔會收埋好多變態嘢?」

「屌而家咩年代呀?變態嘢喺晒電腦裡面架嘛!」書銘細聲講大聲笑。「拆開佢部機,話唔定知道佢有偷睇家姐沖涼呀!」

我︰「喂,又話會乖乖哋!陣間隔牆有耳我就仆街!」
幻想吓個仆街家姐講︰「咦,你朋友話你間房收埋啲不可告人嘅嘢喎,收埋咗幾多呀?」個賤樣,真係想眼鏡都打爆佢。真係唔好俾佢搵到笑柄,唔係幾個月甩唔到身。

「輝記,你屋企都冇人。」書銘見所有房門都開晒,房內面嘅陽光照到入大廳。

我︰「睇個樣就出晒去,如果唔係實出嚟問長問短。」

耶!真係好運,屋企人出晒去!等兩條撚樣坐到屎忽痛就掃佢哋走!仆街家姐記住唔好咁快番呀!

「屌你溫書喇望。」我同不斷咁張望嘅書銘講。
有冇人睇
我喺後面見到係有人睇,只係冇討論
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

11章 - 睇戲心態

「書銘,呢條我唔識呀。」我隊咗本筆記去書銘面前。

「喂!類似嘅嘢你求先先問過!」書銘開始唔耐煩。

「係呀!你睇番求先嗰條再諗諗先啦!」

睇書,又係睇書。其實讀埋讀埋啲書有咩用?唔通以後番工會用咩equation of circle覆個客?定係落街市買餸要D佢一次、in佢一次先?

「唉…」

好撚攰。

咔啦啦啦啦啦───

集中力開始跌嘅時候,出面有拉鐵閘嘅聲。

屌,竟然有人番,仲以為就快可以掃佢兩條友走!

鏘。咔嚓。

呢種拉閘、開門嘅節奏,我認得係邊個。

「你家姐番喇?」書銘有啲期待。

屌你,剩係掛住我家姐!

「我阿媽呀,我個仆街家姐邊會咁開門,佢開門開到追債咁架嘛條仆街。」

「咳咳。」突然,有一把唔係我老母嘅嗓門喺附近出現。「我諗,你講嘅仆街就係我喇。」
感謝支持

我會努力寫到最後,唔會爛尾
加油
會一直支持
聽到一把年輕女人聲,書銘同皮蛋表情凝重起嚟。

你兩個唔好好似嚟相體咁得唔得呀!

我︰「家姐,咁早番嘅?」

真係估唔到。

家姐︰「行到攰咪番嚟。」

家姐一甩長髮,閂埋木門,一道風掃過佢眼前,揚起佢嘅長髮。對面兩個咸濕佬好似聞到髮香,望住大門方向望到神魂顛倒。

「喂,真係唔錯喎。」皮蛋壓到把聲好低咁講。

佢出完街梗係唔錯喇,女人出街邊有唔打扮架?

「溫書吖?」見到我哋對住一本二本書,家姐除住口罩問。

「我想要原味口罩!」皮蛋又細聲講。

我一嘢打落去皮蛋大脾。

「唔係吖,我哋打緊牌呀。」我答家姐。

「打牌?三個人打牌?唔夠腳喎?等我吖?」家姐進擊。

「好吖,嚟吖。」我轉住筆講。

家姐冇理到我,走咗入房。

書銘︰「你同你家姐咁溝通架?」

我︰「條友未發癲咋,上次佢約朋友上嚟,要我做阿四!」
皮蛋︰「真係得意。」

我︰「得意啲咩?不如你都得意吓吖?你今日做我阿四!」

皮蛋︰「我…做你家姐嘅阿四得唔得?」

「皮蛋…」我呼咗一口氣。「你照吓鏡先喇。」

家姐喺房搞咗一輪,我哋三個男仔溫到又攰又悶,喺廳一直吹廢水。

「咦,又話溫書嘅?成晝傾偈。」家姐丼咗幾件衫落衫籃,換咗短衫短褲出嚟。

天寒地凍著到咁,女人果然勁過北極熊。

我望去嗰兩個變態佬,果然望住我家姐。屌,真係好撚噁心。當見到有人對自己細妹家姐有興趣,就只會覺得重口味,心諗︰平時咁不修邊幅嘅人點解都有男人鐘意?

我︰「都話我哋嚟打牌。」

家姐向反抗緊嘅我打眼色,好似講緊︰「反抗我?一陣你就知味道!」
「阿輝家姐,聽阿輝講,你讀書唔錯,係咪呀?」皮蛋好正經咁問家姐。

家姐︰「唔算好勁嘅,做咩呀?」

你個八婆!對我又唔見咁溫柔!

皮蛋︰「我哋呢,有啲課題唔係好識,而家冇人俾我哋問,好頭痕呀!」

咁又俾你搵到理由搭訕喇。

家姐︰「阿sir呢?唔係有網課咩?」

皮蛋︰「一日得嗰少少時間問,有唔明梗係想快啲解決,多啲時間鞏固吖嘛。」

家姐︰「咁又係,而家時勢真係同冇老師分別唔大,要靠吓其他人都好正常。我幫吓你哋喇。」

我屌─────!!!我平時問你,次次都唔理我;我啲friend講一個擺明老作嘅理由,你就即刻手把手教佢,手指拗出唔拗入!下次叫我斟水,我溝啲水喉水俾你!我唔止冇老師,冇埋家姐呀!

「邊度?」

家姐長髮飄逸咁坐喺我哋三個佬中間,少少化妝品嘅味,芬芳而不造作,抹走佢平時嘅重口味感覺;將鬢髮輕輕一撥,條頸若隱若現,睇到對面兩個佬J充血。
皮蛋︰「呢度。」

家姐︰「俾埋答案我。」

皮蛋︰「吓?未睇題目就睇答案?」

條八婆識唔識架?

「梗係睇咗答案先喇,搣時阿sir咪又係對住份答案答你哋,你估佢哋真係識咩?」家姐伸手拎答案。「俾你哋做嘅練習,佢哋都睇過晒架喇;額外練習分分鐘答唔到你哋,咪又係睇答案!」

有道理,啲阿sir成日都叫我哋影條題目俾佢睇,第二日答番我哋。

我同皮蛋對望咗一眼,情不自禁咁笑咗。

都係嘅,求學不是求分數係呃人,冇上過堂嘅肺炎期,咪又係要入考場求分數?

由題目搵答案?不如由答案估下一次嘅答案好過啦!

12章 - 新一代回憶 (一)

「三位,差唔多喇,啲題目都開始重覆緊,接住要自己努力喇。」家姐掀手上份卷講。

書銘︰「唔該阿輝家姐,真係幫我哋慳好多時間。」

呢條友真係好做作。

「我好想講一句嘢好耐架喇!」皮蛋突然眼睛一亮。

唔係衝擊的告白吖嘛?咁嘅開頭,我好驚喎。

「多謝胡老師教導!」皮蛋坐住鞠躬。

嘩,竟然係呢句,呢句嘢真係好耐冇講過。

「我唔係你哋老師呀,你會唔會同補習老師咁講?」家姐收好支原子筆。

皮蛋︰「唔會,但係真係好想講!仲讀緊中學,但係勁耐冇講過呢句!」

我︰「多謝胡老師教導。」

我跟住皮蛋講同一句台詞,但係賤笑、點咗幾吓頭,家姐又掘住我。

「兩位同學仔,唔洗同我講多謝,你哋嘅阿輝同學會幫你哋還,同佢講多謝得喇。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞