(輕鬆 | 校園) 只有一年回憶嘅高中生涯

233 回覆
19 Like 4 Dislike
「I am sorly。俾番個蓋我,我幫你飛死輝記。」書銘扮道歉。

「唔理你哋。」喺光秀旁邊嘅麗連拎咗部平板機出嚟。「係咪差唔多時間喇?」

「未呀,等吓先喇,其他人都未上線,阿sir又未到。」我對住平板電腦嘅Google meet介面講。「我喺度諗︰陣間所謂last day會唔會得我入去同陳sir傾偈呢?」

光秀︰「唔會喇,至少有我哋陪。」

麗連︰「係囉,我哋都係想一齊玩吓所以先約咋嘛!」

其他人都一齊拎咗部平板電腦出嚟,同我一齊入咗Google meet本來得我一個嘅房。

成件事冇咩氣氛、感覺,我覺得似我哋五個玩咗六年嘅朋友,用「last day」做主題出嚟玩吓咁。咁樣就為中學人生畫上句號?可以嘅話,真係想做多少少。
我︰「其實我見你哋出,我先出,唔係因為last day。」

「輝記唔認喇,明明好想番學!係咪有一個詞形容呢個行為?」麗連望向皮蛋要求支援。

皮蛋︰「你想講︰『傲嬌』?」

果然皮蛋好熟呢啲嘢,一講就記得。

「你哋係咪傻架?俾著你哋,得自己一個仲會唔會出?咩day都唔出喇,都冇味道。」

麗連︰「算你喇輝記,記得我哋。」

「不過得五個又真係…」書銘望住公園圍欄外面行緊嘅幾個人,講講吓嘢停咗。
皮蛋︰「咦,咁熟口面嘅?」

「佢哋係隔離班架!」搵到心有靈犀嘅同學,麗連有少許興奮。

唔通…

我哋五個人望住佢哋幾個帶住口罩兜過公園圍欄入嚟球場,一知道我哋幾個隔離班嘅同學一早到咗,就對望點咗吓頭。話唔定,口罩入面都係情不自禁嘅微笑,只係遮起咗,先俾人一種冷淡嘅感覺。

「喂,唔止隔離班,同班嘅人好似都有。」光秀指住求先嘅方面講。

嘩…竟然有咁發展,睇嚟今日last day幾得意喎。
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

17章 - 畢業先嚟聚會

「喂!愛上番學嘅輝記喎!」一個唔多熟嘅同班同學過嚟搭訕。「中四嘅逃課小王子,今日連last day都嚟埋,真係要影相留念喎。」

「屌你啦。」我用年輕人嘅打招呼方式求其應。「喂,點解你哋會約嚟呢個球場嘅?」

同學A︰「屌,唔通真係跟指引︰喺屋企對住四面牆唱歌咩?不如一齊落街玩吓喇,還掂最後一日。而家嚟公園限制又少,學校係室內就話唔俾啫。」

同我哋諗嘅嘢一樣。

同學A︰「陳sir仲要遲到,如果唔係約人出嚟,下線就唔會再出現。咁你哋呢?」

書銘︰「基本上諗法一樣,本來諗住幾個玩埋一齊就算,結果咁多班都有人同我哋一樣思路,last day終於有番啲感覺。」

同學A︰「係唔著校服差咁啲囉,其他還好。」

講起套校服…真係唔會再有派上用場嘅機會,我哋所有人都係著便服。以前好期待便服日,因為便服日係全年唯一一日可以著便服喺同學面前出現;而家,我反而唔太記得同學著起校服係咩樣。
我︰「咁其他同學呢?唔趁呢個機會出嚟玩吓?」

同學B走咗過嚟一齊傾偈,都係呢三年好少見面嘅同學,一聚埋,竟然咁好傾。

同學B︰「佢哋去咗唔同運動場呀,邊度近咪去邊度。分流都好嘅,唔係幾班夾埋成百幾人喺一個運動場,而家係犯法。位位幾千都成廿幾三十萬,好過去搶。」

「喂!輝記!」同學C又走埋嚟。「你真係嚟咗喎!」

「佢哋話嚟吖嘛。」我指住皮蛋佢哋,試圖轉移視線。

「扮嘢?你老味我拆穿你!」書銘即刻嚟督爆我。「話俾你哋知,輝記第一個到呀!仲同皮蛋兩個人聽埋晒啲老餅歌。」
「正式上堂日子就走堂,而家私下約就第一個到。」同學C舉起姆指。「好嘢!」

關你鬼事!

同學A︰「陳sir未到,不如我哋出去影相喇!難得咁多人!真係好耐未試過咁多人聚埋一齊喇!」

順應場合,原來只有五個人嘅last day聚會,融入咗幾十人嘅集體球場聚會,如三年嚟見面唔多嘅嗰位同學所講︰呢種感覺真係好耐冇試過,我哋學校連PE堂都cut埋,上一次咁樣聚埋一齊玩,記憶中係中四停課之前嘅事。數一數,已經成兩年幾前嘅時間,可以用「回憶」呢個詞形容。

「企埋啲喇!」

肺炎期,所有人都戴住口罩;疫情放緩嘅而家,無阻我哋難捨難離嘅合照時間。即使相片映唔出笑容,V字手勢仍然係開心嘅佐證;少咗搭膊頭嘅合照,但係三年嚟最近嘅距離,好似代表咗︰其實我哋曾經喺同一班、同一間學校上過堂嘅友誼。都係一種證明嚟嘅,其實唔少面孔都係初中時候番學放學間唔中都見面,都有認識,雖然未必知道、記得個名。
影過好多張「蒙住面」嘅合照,突然覺得︰其實呢三年都唔係白白走過,我嘅高中三年,並唔係只有電腦。好彩有聽書銘佢哋講︰出嚟玩吓。

「喂皮蛋!你試吓玩Gwiyomi!」書銘要求皮蛋幫手助興。

皮蛋︰「吓?!我?!你傻咗呀?」

書銘︰「你玩吓喇,最多一陣我陪你玩!」

「嗱,你話架。」

──Gwi,gwi,gwi,yomi。

屌!皮蛋真係扮呀!好柒呀!幾十部機對住佢,點解仲有勇氣跟住扮!俾著我真係頂唔順!

同學D︰「呢位皮蛋同學真係好放。」

「阿同學,我叫Peter呀!」皮蛋又不憤人哋叫佢皮蛋。「喂書銘!到你!」

皮蛋望咗幾次周圍,搵唔到目標人物。

麗連︰「你俾人賣咗喎。」

「屌你個仆街仔…又話陪我玩!我扮完就閃人!」皮蛋低聲磨牙切齒。

佢想睇你柒咋嘛。

「sorry各位同學,遲咗少少。」Google meet間房終於見到陳sir。
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

18章 - 一天一天的我在期待放學

「阿sir,你遲咗好多呀。」

陳sir︰「早過胡耀輝咪…咦?!」

陳sir見到我一早喺間房入面,驚訝到叫咗出聲。

「胡耀輝早到喎。」陳sir驚訝失色。

我︰「阿sir,得你遲到,我哋所有人都準時呀。」

陳sir︰「原來傳聞胡耀輝愛上番學係真。哈哈哈。」

挑!搵我過橋!

陳sir︰「各位同學,咁last day嘅環節就開始喇。」

喺認真唔到嘅地方,同班同學都有啲唔合場地嘅嚴肅。

陳sir︰「雖然三年嘅高中生活冇咩點上過堂,但係我見證住各位三年嘅成長,唔少同學可以喺逆境中進步,真係難得;仲有同學喺疫情來襲先愛上番學,我諗呢個困難都俾到啲意義你哋嘅。」

又搵我過橋!我唔鐘意番學架,得未!
陳sir︰「今日之後,我就唔再係你哋班主任,你哋都唔再係牛津嘅學生,已經唔洗再上堂,但係DSE考試上有咩唔識、想搵支援,歡迎搵我哋。」

道別,先有啲唔捨得。原來今日就係中學嘅最後一日。人生總係離離合合嘅,唔想習慣都要習慣。

「嘩,今日咁難得,齊人喎。」陳sir數完出席人數之後講。「幾耐未試過齊人?可唔可以趁住咁齊人,嚟一次落堂敬禮呀?嚟!一!二!三!」

「陳老師再見……多謝陳老師教導……」

「要有呢種拖長句尾嘅音先似落堂敬禮。」陳sir品鑑。「話時話,點解有重音嘅?係咪我個喇叭嘅問題?」

唔係呀,有重音係正常。

陳sir︰「你哋唔會約埋出嚟掛?」

「係呀阿sir,俾你估中咗,好多人都約埋出嚟呀,你睇吓,我哋見到隔離班添呀。」書銘邊講邊影出去球場上面嘅隔離班同學。
「嘩,咁都得?!」陳sir睇到眼都突埋。「學校唔想你哋番嚟,你哋自己組隊?」

麗連︰「學校係室內,而家喺學校聚集就話犯法,室外唔係咁計喎。」

「…」陳老師冇嘢好講,因為我哋係跟住防疫指引聚集。

我哋又有戴口罩,可以罰我哋咩呀?

陳sir︰「你哋要保持距離喎,唔係臨考試先嚟病就難搞。」

光秀︰「我哋有保持一米距離架。」

「哦,咁…應該冇問題。」唔想揹鑊嘅陳sir諗咗兩秒。「咁今日last day,雖然有啲可惜,冇得影相。」

「唔係呀,我哋會影相架!」一位同學講。

「你哋影得開心啲,小心距離吖吓,我就影唔到。」陳老師好似想快啲完咗成個last day咁,講嘢節奏加快。「咁開心,不如唱吓歌喇?」
個安排都寫到明有唱歌。

「又係嗰啲歌,唱足幾十年。」皮蛋細細聲講,後面大大聲笑。

「Peter,我聽到你講乜架。」陳sir邊整音樂,邊強調自己有順風耳。「各位同學仔,呢次係你哋人生最後一次唱咁老套嘅畢業歌,人生唔會再有機會架喇。」

某同學︰「吓?我哋仲有大專大學,至少會畢多次業喇。」

「就咁嘅,大專大學畢業人人時間唔同,而且未必有而家咁青春︰一班同學聚埋一齊唱歌,可能都係切燒豬、射香檳就完。」陳sir好似講緊自己嘅讀書人生咁,有少少感慨。「小學畢業,會唱;中學畢業,會唱。但係人生唔會唱第三次,所以如無意外,今次係你哋嘅最後喇。」

「最後」…今日講到呢兩個字,唔知點解就有種哀愁,瀰漫喺每個同學嘅笑臉上面。
陳sir︰「唱吓拎個回憶都好呀,各位親愛嘅畢業班同學仔。」

「喂輝記,點呀?唱唔唱呀?」書銘用手肘頂咗我兩下。「雖然喺球場唱老歌有啲柒。」

我抬頭望藍天,十八年如一嘅感覺。不知不覺,原來我要離開中學人生,距離出茅廬嘅日子又拉近咗一段距離。

常言道︰走過先可以回味。咁冇經歷,真係回味唔到。理應有自己嘅時候,就鬥氣缺席。何不完整走一遍,由前菜食到甜品?

我望住老掉牙嘅歌詞,有啲尷尬。望吓其他人,佢哋又好似好期待咁,各就位,等音樂響起,就開口唱幾首因為畢業而變得有意思嘅歌。

過去五年,我覺得呢啲歌好無聊,因為總係覺得呢一日離我好遠;但係當自己成為主角,無奈又唏噓︰終於到我唱呢幾首歌喇!

我︰「唱,點解唔唱?一個人唱,係柒;一班人有自信咁唱,柒到盡頭就係型!」

書銘︰「果然輝記愛上番學!」

「音樂搞掂咗,各位同學仔準備,一,二,三。」

──記得當天一起唱著告別校園時,那些愉快動人琴聲仍像奏到面前……

(完)
後記︰

完故撒花~

感謝各位讀者支持。終於完成第三個故事喇!希望大家鐘意呢個故事。

呢個故事真係為輕鬆而寫。某年月日同幾個中學生傾開偈,發現近幾年嘅中學生活變化好大,好多以前有嘅嘢佢哋冇咗;好多我哋想像唔到嘅嘢又發生喺佢哋身上,所以諗到呢個故事。如果讀者仲記得個故事,我個身份可能有少少似阿輝家姐。傾完偈,有啲嘢喺個心度好想講,咁我就諗︰不如寫一個故事?所以寫咗幾萬字出嚟。

短故事又完咗一個,我會繼續寫其他故事。我寫過嘅題材都幾廣,有節日類、輕鬆故、鬼故、思考類,唔知有睇嘅讀者比較喜歡邊種?歡迎留言話我聽,等我日後諗故事多個參考。

故事嘅修改版會喺Penana同紙言發佈,希望各位可以去penana每章點個like支持吓,讀者每一個反應都係我嘅寫作動力!

=============================

廣告時間︰

除咗呢個比較簡單輕鬆嘅故事,我仲寫緊另一個比較寫實、思考成份高嘅故事。如果讀者想思考一下人生種種,我想推自己嘅故事︰

Penana: https://www.penana.com/story/59387/勵志-命運的顏色-一個書寫障礙患者的故事
紙言: https://www.shikoto.com/authors/39613.html

寫作形式︰
真人真事改編、半日記

=============================

感謝睇到嚟最後嘅你!
完咗
輕鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞