(輕鬆 | 校園) 只有一年回憶嘅高中生涯

233 回覆
19 Like 4 Dislike
如果各位喜歡呢個故事,請正評留名,你嘅每一個動作對我都係好大嘅動力!

導讀︰

此故事嘅事件發生唔深究時間序同細節,只係興起諗到乜就寫乜,只為高興。

故事純屬虛構,如有雷同,實屬巧合。

更新頻率︰不定期 / 視乎讀者反應 (希望讀者多多支持)
1章 - 回味

番學等放學,可能係好多人曾經嘅寫照。

遲到一個鐘、罰企半個鐘、上到班房都差唔多食晏、放飯之後都未必番班房……每一班都總會有一個咁嘅學生。如果有機會十年之後訪問當年嘅呢位同學,可能佢會答︰「其實我好鐘意當年嘅自由,好想再做一次學生」。畢業之後,總係成日回味各種當年抗拒嘅生活,好想所有嘢重新嚟一次。

或者係因為︰佢已經學識做一個學生。可惜嘅係︰有一日除咗校服,原來已經再冇機會著上身。

咁假如,所有人都冇經歷完整嘅中學生涯,大個咗,又可以回味啲咩呢?
2章 – 放假放到唔知醒

鈴鈴──鈴鈴──

「乜春呀?」

鈴鈴──鈴鈴──

「嗯?朝早啦?瞓多陣先啦…」

拍熄咗鬧鐘,我又走番上床瞓。

嗶嗶嗶嗶──

鬧鐘響完就到電話。

邊撚個咁早打俾我呀?真係甲乙丁架喎。

「喂…?」我瞓到十下十下咁應聽電話。

「喂輝記,未瞓醒呀?」

晨咁早最臭寸嗰個打俾我,做乜春呀?

「屌…書銘…想點呀…?」

「又話溫書,仆你個臭街,就快DSE啦!仲問我想點。」

咦,係喎,今日約咗溫書,怪唔之得較咗咁早嘅鬧鐘!

「我好心俾morning call你,仲問我想點。」

「唔知醒呀。」我打住喊露講。

「你琴日好夜瞓呀?」

「唔係好夜啫,三點。」

「嘩,三點都叫唔夜?!過幾個月考DSE入試場啦!你咁嘅樣點入呀!」

「屌,咁多年嚟我都係咁架啦。」

「唔理你,你今日快啲出嚟,唔係你以後都唔好嚟。」

「得得得,而家換衫。」

眼都未擘大就俾人屌,真係唔開心。

「原來就快DSE,我琴日仲玩到咁夜,過幾個月點算…」我對住琴日未撕嘅日曆嘆咗一口氣。

唉,唔理啦,見步行步,不嬲都係咁架啦。今日有進步架喇,咁早起身。

「雖然要friend morning call 先起到…」

屌,起到咪得囉,諗諗諗,陣間大把嘢要諗呀。

我攞咗幾本書、文具,放晒落袋就出發。

今日,係最後一個中學冬天嘅一個早上。
有一句copy漏咗,喺penana/紙言會加番,第2章第1句係︰

我係胡耀輝,牛頭角政府津貼書院中六理科班,距離DSE仲有…只係剩番幾個月。
==================================

兩年前,我哋學校牛頭角政府津貼書院無啦啦話停課,我仲好記得收到消息嗰日我都係遲到,嗰日好朋友書銘同我講「聽日你唔會再遲到啦,因為全港停課幾個月」,我梗係好開心啦,終於唔洗日日同鬧鐘戰鬥、日日企喺學校門口俾人捉遲到罰企,仲可以玩幾個月、日日夜瞓唔洗擔心。

點知,個假期愈放愈長,由本來嘅兩個月,到半月、一年、兩年,其實中間都唔係完全冇番過學嘅,番幾日又停成個月咁囉。番吓又停吓,完全冇咗原來番學嘅感覺︰例行公事,但係好似厲鬼咁追住你唔放。而家係以前好想嘅無限放假狀態。

爽嘅嘢,一直爽落去,就唔會覺得係咩一回事,好多friend甚至想攞苦嚟辛、想番學。以前,我好憎拎起書包,覺得學校好無聊、好乞我憎,我會搵一萬個理由去遲到逃課;但係今日,如果有人問我︰仲憎唔憎學校,我諗我未必答得出,或者,我會答其他嘢。

「嘩輝記,乜咁早呀?」
3章 - 終於到手嘅無盡假期

嚟到老同學──光秀屋企,主人家應門,佢一開門就潤人,睇住個男人名就以為係男人?鄭家純、李彩華呢啲名都好女人吖,你諗到邊個?

「平時呢個時間你起咗身未?」

「梗係未喇,我日不上三竿不起床呀,爽手開門啦!」

「係嘅!」光秀向我salute。「難得輝記早起身,我要快啲開門!」

咔啦啦啦啦啦───

「終於可以除口罩。」入咗門口,我即刻洗手除罩。「其實到今日都未慣。」

「成兩年喇,仲未慣。」另一個朋友,皮蛋講。

我︰「行多兩步路都覺得焗,勁辛苦。」

皮蛋︰「開頭真係唔慣嘅,成兩年,乜都慣喇。」

「其實我最唔慣係冇得番學。」今日最後一位書友,麗連食住百力滋講。「明明呢個時候最應該搵搣時阿sir教架嘛,而家又唔俾番學,乜都要自己諗,每日得下晝嗰兩個鐘有Google meet俾同學問嘢,夠鬼咩;對住部電腦問,邊有心機呀?Mewe,Facebook,IG一有嘢睇,個心唔知去咗邊。」

皮蛋︰「熄電腦咪有心機囉。」

「熄電腦點問呢?」

「…」皮蛋俾人收咗皮。
感謝包包幫我推po
文呢
書鉻︰「阿皮蛋,你係咪食得多蛋膽固醇塞腦呢?不如食豬腦啦,以形補形。」

皮蛋俾人一句KO,又俾書鉻補多一腳,即刻面紅耳赤。

「同你哋班撚樣講︰我叫Peter,唔係咩皮蛋呀!」

聽完皮蛋條友九唔搭八,溫書枱傳嚟零聲笑聲。

咁先係中學架嘛,但係上一次咁樣有講有笑,竟然唔係琴日或者上星期五,而係好幾個星期前嘅溫書會。唉…我發現高中生涯,冇乜同同學Hea埋一齊嘅時間。如果唔係我哋五條友由中一就識,我諗都冇咩可能有知心朋友。有冇諗過︰插班,或者年年都調一次班嘅學生,今年畢業嘅時候有冇朋友寫紀念冊?

或者可以先問︰今年香港學生仲有冇機會寫紀念冊?

唉…點解中學生涯變成咁?

「屌你哋,趁啱啱瞓醒有精神,爽手做多幾題past paper啦!」

最正經嘅光秀一句喝令,我哋乖乖埋枱做嘢。

鈴鈴──

較好咗嘅做卷鬧鐘響起,五條友不斷發出疲倦嘅嘆息。
有文
書鉻︰「正午時間,叫嘢食先。食乜撚嘢好?」

我︰「咪又係外賣,唔通而家有堂食咩?」

書鉻︰「有吖,落唔落去吖?」

我︰「肺炎咁勁,廢事,外賣算啦。」

而家出街食個飯都要左諗右諗,唔係諗食乜呀,係怕中病毒呀!萬一中咗,唔洗考試啦!

麗連︰「銘哥,靠你落柯打啦!」

「好嘅,我幫你叫雞子。」

麗連掘咗書鉻一眼,一男一女打情罵俏咁樣。

「大鑊喇,好多唔識呀…」皮蛋趴喺枱上面呻吟。

麗連︰「我都係呀,點考DSE呀?我唔想retake呀!」

「邊度吖?睇過?」成績最好嘅光秀自薦小老師,湊個頭埋去。

麗連︰「成頁唔知點填,搞唔掂呀!」

「我真係好想番學校,有個老師督促吓、鬧吓自己、我駁完嘴又教番我,你話幾好。」皮蛋望住半空,幻想緊有老師喺身邊係幾咁幸福嘅事。「而家每日做乜都係靠自己,都唔係考讀書能力嘅!」

「唔考讀書能力?你唔好讀吖!」我揭咗頁書講。
https://www.penana.com/story/90093/只有一年回憶嘅高中生涯
https://www.shikoto.com/authors/39613.html

喺penana同紙言都出咗,有細幅度修改。
如果讀者喜歡個故事,希望可以去like吓penana嘅每一章
感謝各位支持!
有一點必要補充︰
故事年份係2020年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞