(輕鬆 | 校園) 只有一年回憶嘅高中生涯

233 回覆
19 Like 4 Dislike
麗連︰「係考自學能力呀!而家度度都閂尻晒,搵邊個教呀?」

我︰「食自己囉,咪又係咁讀。」

「個個都係光秀嗰啲人咩?自學一啲都唔易囉唔該。」皮蛋塊面黑咗一下。「輝記你識咩?求先份卷你識做吖?」

皮蛋一手搶咗我份卷,揭咗兩頁,笑淫淫咁嘅嘴望住我。

「你個死基佬,對住我笑做乜撚!」

「你咪又係唔識,收皮啦!求先叫我『食自己』仲以為你好掂。屌,嘴炮。」皮蛋將份卷打落枱面講。

我︰「唔識就唔識架啦。」

「咁又係,輝記一直都係咁嘅成績,佢嚟讀書會已經好難得。」光秀同佢哋一齊笑我。

我︰「喺屋企溫唔入腦呀,喺學校仲好啲啲。」

「咪就係咁囉。永遠留喺屋企,圖書館、自修室、學校,乜春都閂晒,對住部電腦同四面牆,要溫書又冇得落街,鬼有心機溫咩?」麗連四圍望光秀屋企。「咁舒服,又有床,又有電視電腦,電話一響,個心唔知去咗邊;仲要得自己一個喺屋企,做乜都得啦。」

「你諗咩吖?」聽到麗連有弦外之音,光秀好似想澄清。
「你話呢?一個女仔,日日喺屋企,叫邊───個男仔上嚟都冇人知啦,你哋話係咪?」

皮蛋同我都點頭。

有位做你,你仲唔死?呢啲位真係女人問女人先有戲睇!

麗連︰「咁有冇啫?」

光秀︰「咩有冇呀?唔明喎。」

麗連︰「仲扮,有冇男仔上過嚟吖?」

「你仲問!」光秀作勢想打人。

「即係有啦!估唔到光秀都係咁嘅人。」麗連揞住半邊嘴大聲講。「我成日聽︰網課啲學生有時間就一男一女入房,原來身邊已經有一個咁嘅人。」

呵呵…光秀表面斯文,內裡open,原來係「Semen人」!

呢個故事寫得比較慢
慢工出細貨
「鬼有咩!你個『麗Lin』收爹!」

呢個稱呼麗連最憎,佢都唔明父母點解幫佢改個咁嘅名。

「屌你,又咁叫我!」麗連行埋去揞住光秀把口。

「麗Lin麗Lin!」光秀死命咁擰頭避開麗連隻手。

「講!個男仔邊個嚟!」麗連拎起支筆威嚇光秀。

呢個我都想知喎。

我︰「我哋識架?」

光秀︰「男人收爹!女人講嘢,男人聽嘢!」

嘩,惡撚到呢。

光秀︰「我邊有呀,你個麗Lin唔好亂講好唔好?陣間傳咗出去我點算?」

你咪跳落黃河囉,網課時期玩孤男寡女共處一室,一早出晒名啦。

「我今日要搵到入光秀房嘅男人嘅線索!」麗連跑咗入去光秀間房。

「喂!」

光秀追咗入去,兩個女仔喺間房入面,真係有啲唔恰當嘅幻想。

「喂吖!你上我張床做乜呀!」隔住面牆,光秀好唔滿意咁大叫。

「怕咩啫,我都成日上架啦!你咪又係成日上我屋企張床!」

兩個女仔,成日上對方張床…
幾日先一更
唔緊要
慢慢嚟 唔好急
「喂!唔好摷呀!裡面…」

裡面…?裡面有咩?

我慢慢行埋去房門嘅時候,打咗好耐電話嘅書銘終於番嚟。

書銘︰「光秀呢?」

「同麗連喺床上面玩。」我指住房門講。

書銘︰「玩?玩咩玩到上床吖?」

我都想知吖,正想去睇。

「喂,光秀,你呢度早幾日強制檢測過咩?」書銘敲門問。

「咩呀?」只係打開一條小門罅,光秀衣衫不整,個頭又亂晒咁探頭。

「啲外賣佬話呢度強制檢測過,唔送呢度喎。」

嘩屌,呢度封過樓?!

「晨早解咗封叫佢收皮啦!叫佢送落樓下!」

呯!

閂埋門,光秀又同麗連喺床上面「玩」,玩到兩個人喘晒氣。

原來網課期間係玩呢啲,第一次見。

我望住皮蛋,兩個不知所措嘅臉孔終於搵到知音。

「點睇?」好似惺惺相惜,我主動問。

「我…」皮蛋抖咗一大啖氣。「好想入去join!」

「皮蛋…」我都抖咗一大啖氣。「不如你照吓鏡先啦。」
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

4章 - 中四係最後一年?

麗連︰「嗰盒咩嚟架?」

「屌,咪又係雞翼!度度都係咁架啦。」書銘吮住骨講。

「唉,突然好想著校服出街食飯。」麗連叉起一隻雞翼。

書銘︰「你著光秀件衫出去食囉。」

嘩…女仔交換校服著,正呀…

麗連︰「都冇人陪,邊有癮架!要成堆人一齊出校門,午市俾人漏單然後屌佢老母再追單,咁先有味道架嘛!而家乜都一個人,咁叫讀中學咩?」

「真係要求高。」我食緊一碟,係一盒先啱,我食緊一盒楊州炒飯講。「又要曬馬,又要屌人。」

麗連︰「輝記你唔番下晝學係唔會明架!你中學都係讀上晝班架嘛!」

光秀喺旁邊偷笑,差啲噴飯。

我︰「我番過下晝架。」

麗連︰「好彩你話『番過』。」

Friend底鬥嘴真係唔洗俾面。
麗連︰「好想一齊去食晏呀,唔知下次番學係幾時呢。」

嘩,呢個問題真係…我第一次聽人問。

麗連︰「希望study leave之前番到去一次啦。」

「其實而家已經study leave緊,我哋已經畢咗業架喇。」皮蛋拍咗下麗連手臂。「自從中四嗰年。」

麗連︰「唔制吖…我要last day,我要畫紀念冊,我要喺人哋lab 袍畫hello kitty,我要上天台影相!點解年年都有嘅嘢我哋會冇架!」

書銘︰「你問政府囉,人哋國家開埋演唱會呀!我哋學都冇得番。」

「last day點算呀…我唔想冇咗last day呀…」麗連趴喺枱度泄氣。

「麗連本來好唔鐘意番學,而家最想番學係你,真係意外。」光秀伸咗隻叉去麗連口邊餵佢食魚蛋,安撫佢。

「哈嗯…嗯…嗯,好味…係咁架啦,兩年喇,兩年冇好好番過學,第時人哋問我中學做過咩,我都唔知講咩好。」

書銘︰「咪話帶口罩考試、PE老師俾人炒尻晒、全日制變上晝班囉,幾特別吖,人冇我有。」

麗連︰「呢啲特別我唔要吖…型嘅特別同柒嘅特別係唔同架,你望住皮蛋同光秀咪明。」

「哈哈哈!!呢個比喻正。」書銘笑到收唔到聲。
「喂!都話我叫Peter咯!」

光秀︰「你咁講都係嘅,唔通將來同人講︰『中六我冇試過同friend走堂去自修室』咁樣係完整嘅中學人生咩。」

「我覺得最大遺憾係冇晒啲班際比賽。」我做咗下投籃姿態講。

書銘︰「所有運動場都封晒,學校又唔俾用籃球場,打鬼打馬咩。」

皮蛋︰「所以中學回憶剩係得番部電腦。以前好想放學番屋企玩電腦,而家真係自然想熄機。」

光秀︰「扮乖,琴日你咪又係打機!」

皮蛋︰「咁溫書溫到攰咪想玩。」

「唔知邊個求先做卷話唔識做呢呵?今日咩月份呀?」光秀用眼角望向皮蛋。

又秒殺,皮蛋好心你唔好俾位人入你啦,好柒呀。

「唔識係正常嘅!你哋唔會咩?對住部電腦對得多,就更易嘅嘢明明識,都用唔番出嚟。」

書銘同麗連點頭。我都點頭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞