(輕鬆 | 校園) 只有一年回憶嘅高中生涯

233 回覆
19 Like 4 Dislike
嗶嗶嗶嗶───

有電話?

「喂皮蛋,咩料?」

皮蛋︰「書銘話打波,問你哋得唔得閒,冇腳就番去打飛機。」

又打飛機,而家一年三百六十五日打到條J變花灑都得喇仲打,唔攰咩?

「我鬼有話打飛機吖?」皮蛋嗰邊隱約傳嚟書銘把聲。「屌你喺我面前加鹽加醋!」

「鬼叫你哋班仆街成日叫我皮蛋吖?」

我︰「喂,你同書銘出咗嚟喇咩?」

「條友係出咗嚟先想搵腳打羽毛球。」

「好吖好吖,我出吖,反正留喺屋企溫唔到書。」我特登講大聲啲等老母掘住我。
「咁『老地方』等喇,帶球拍。」

等我以為去邊打,心諗︰運動場開咩?家陣肺炎爆到閂晒室內場所。原來係「老地方」。

「哦。」

我屋企電腦喺廳,老母放假喺屋企睇電視真係溫唔到書,不如去打吓波好過,呼吸吓空氣,精神啲,效率可能好啲。雖然而家肺炎,落去呼吸空氣都唔知有冇事…呢排新聞話確診人數少咗,又係去「老地方」,冇事掛?

唉,真係弱智,落吓街都要咁多計算,都唔知邊撚個搞到全香港爆到七彩咁。

我洗咗個面,擸咗支球拍就出門。
==================================

「其實『老地方』都唔錯吖,反正都冇咩人。」

香港就係出名人煙稠密,度度都係人。肺炎時期想避開人流又想出街,唔係咁易。好彩,我哋五個有一個由中一開始就發現嘅好地方,好的尖,人流唔會多。

「唯一唔好處係…哈…佢喺山上面,交通唔方便囉…」

明明而家係冬天,爬坡嘅我背脊流緊汗,開始想除衫。

「終於到喇…」
光秀︰「輝記真係出咗嚟,近排佢真係易叫。」

書銘︰「係咪轉撚咗性,以前叫幾次先出得一次;而家次次都出。」

係囉,其實點解呢?

「我俾面你哋都俾人懷疑,有冇天理?哈…」我喘住氣咁講。「你哋好早到咩?咁快齊人嘅?」

麗連︰「呢個位係我同光秀最先搵到,我哋就住山腳,點會慢呀?」

山上面嘅配水庫公園,夠晒的尖,的尖到冬天行上嚟都流晒汗。我明知而家有口罩令,但係都除咗口罩,因為運動緊係唔洗戴。

「嘩屌,真係恍如隔世,好似好耐未試過出街唔洗戴口罩!」我除咗口罩,不停用手撥風講。「口罩都濕撚晒。」
「你好搵個袋入好佢呀,唔係落到山俾人捉到罰五千架。」光秀親切提醒。

「好好好。」於是我放咗個罩入銀包,當然有用膠套包住嘅。「我終於都明女人出街喺有幾辛苦。」

「喂喂,你想講咩呀?」感覺到我想講淫嘢咁,麗連講。

我︰「我終於明女人戴波罩點解咁辛苦,多一件真係好熱。」

「阿輝記,你係帶口罩,唔係戴波罩,我哋而家戴晒都未好似你咁多嗲。」麗連拉咗兩下衫領講。
「係喇係喇,你哋著衫最多喇。」我拎起咗支球拍。「係咪打波吖?終於可以郁吓個人。」

書銘︰「你平時冇出街咩?」

我︰「有鬼!我阿媽一日到黑唔想我出去,飯都買埋俾我食,話出街有病毒叫我少啲出。對住四面牆好撚辛苦呀!」

「係嘅,人冇運動真係好撚慘。好,咁今日我做你對手喇!」
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

7章 - 我仲有嘢想番中學做!

我第一次喺泥地上面打羽毛球,仲要冬天、喺山上面,周不時都有一陣風吹過,好彩中午時份風唔算大,還可以嘅。

「嘩屌,又有風喇!」我追唔到個飄移嘅波講。

書銘︰「唔理,總之輝記你輸,求先我咪又係咁,你都當我輸!」

屌那星,早知唔計佢,結果我因為咁輸得仲多!

「唔玩住喇,抖抖先啦!」

書銘︰「輸咗就話唔玩!你老味你買硬嘢飲呀!」

書銘拎起支球拍打過嚟,我反射性用支球拍擋住,片咗兩嘢,兩條友由打波變到玩球拍劍擊,間中發出兩個武俠片比武嘅叫聲︰「喝」、「我擋」,弱智得嚟又幾好玩。

「你兩個幾多歲呀?」麗連睇我哋唔順眼。「牛高馬大玩埋晒啲小學生嘢。」

「佢撩我先架!」我強調自己自衛嘅立場。

「輝記輸就話唔打,你話抵唔抵打?」

書銘再嚟一下,又俾我擋住。

「你打唔到我架喇。」響起清脆嘅一聲「鏘」,我得意洋洋。「你條友頭大冇腦,思想簡單,趷高個屎忽就知道你係屎尿定想打飛機啦,你當我傻架咩?」
「打你個飛機!」書銘支球拍向住我嘅要害攻擊。

我︰「我再擋!」

鏘!

我︰「契仔,你都係落山練多十年先啦!」

書銘︰「唔得呀,鬥力鬥快呢啲嘢真係鬥唔過輝記,佢運動好勁呀!」

我諗大力係我唯一優點,讀書方面我真係冇半分天賦。

「見到呢啲低能嘢我就諗起中四嗰年。」麗連突然拎番塵封咗年幾嘅嘢出嚟講。「仲記得嗰年班會買咗啲棋俾我哋小息、放飯玩。同同班同學見咗幾個月,叫做開始熟, 開始搵啲棋嚟掟。」

皮蛋︰「唔係話咩忍界大戰咩?當啲棋係手里劍咁掟,掟到唔知去晒邊。」
各位聖誕快樂
「螺旋手里劍!」書銘即刻示範一次當年啲低能嘢︰極速喺褲袋拎嘢出嚟飛,等對方反應唔切、避唔到,最後「中劍」。「臨兵鬥者皆陣列在前!火爆符!」

「就係呢啲戇尻仔。」麗連搵番當年嘅不滿,指住那些年有份掟棋嘅書銘講。「搞到冇副棋齊,要用汽水蓋當棋玩。」

皮蛋︰「咁盲棋點算?」

「屌你個皮蛋,汽水蓋點玩盲棋呀?」麗連冇咁好氣。

皮蛋正白痴。

麗連︰「我想再捉多次唔齊嘅棋吖。」

我︰「我同你捉喇,你去買幾支汽水俾我哋,我哋用汽水蓋捉。」

「屌你輝記,好橋喎。」書銘搭我膊頭講。
我︰「我哋有嘢飲,你有棋捉,一石二鳥呀,仲唔去買?」

麗連︰「收皮喇!」

我︰「麗連你做咩呀?成日諗番以前啲嘢。」

皮蛋︰「條友成日唔肯接受現實,成日想番中學上堂。麗連你聽我講︰你已經畢咗…」

「你收皮!我哋仲有last day架!」麗連揞住皮蛋把臭口。

「last day?last day嗰日番到去先算喇。」皮蛋繼續刺激麗連。「中四咪已經last day咗囉?」

「屌你!」麗連開始落手打皮蛋個臭口。「仲講!仲講!」

光秀︰「麗連今日係咁講以前嘅嘢,又講冇做過畢業班啦啦隊,又話冇玩畢業班競技,數咗好多師兄姊一定做過但係我哋冇嘅嘢。」

「唔制吖!我要著班T喺跑道影相!」麗連又中埋去光秀身上面。
「嗱。」光秀指住身上面嘅麗連。「喂!你條友抽夠水未呀!有男人喺度架!」

嘩,呢個發言不得之了,有男人喺度唔可以抽水,咁冇男人喺度咪…我記得佢哋會上對方張床,咁究竟佢哋係咩關係?

我:「要喺跑道影班T相真係難啲喎。」

你話想捉棋我都可以陪你捉,補影喺跑道嘅班T相,呢個真係做唔到,我哋連班T都冇呀,想番學都難,仲點訂班T?

「講開又講,我覺得時勢對我哋好唔公平。」書銘竟然同麗連一齊傻、一齊抱怨。「成個中學最精彩就係高中,因為自由度最高,好多低年級唔俾做嘅嘢,高中都可以做、夠膽做,喺班房打康樂棋已經係。」
讀完F4無讀?
故事設定係由F4開始網課、實體課不斷轉,直到故事時間嘅F6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞