(輕鬆 | 校園) 只有一年回憶嘅高中生涯

233 回覆
19 Like 4 Dislike
你覺得快即係好enjoy個故事,多謝你
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

14章 – 完結永遠都係突如其來

距離學生證上面嘅有效日期只係剩幾個月,但係畢業班已經要離開學校,話唔定,真係唔會再番嚟。

相信唔會有學生鐘意考試,因為溫書,係痛苦嘅;面對分數,係殘酷嘅。但係我哋呢屆中六,竟然有唔少學生想番學考模擬試,當然唔係因為單純想考試啦,而係我哋一直冇考試嘅氣氛,想趁住正式DSE前唯一一次機會,番學校拎少少現場感覺先上路。

事前,搣時阿sir都大派定心丸,同我哋講已經安排好考場呢樣嗰樣,但係開考之前冇耐,香港又有第N波爆發,據說係因為有個打過針嘅人冇補打增強劑但係除咗口罩所致。全香港嘅防疫措施又收緊,學校作為人流密集嘅地方當然冇得幸免。

期待已久嘅考試氣氛,結果又係Google meet操卷,日校搞到勁似補習社,分別係影片裡面唔係咩補習天王,而係成日講「我聽日答番你」、著衫又頹嘅搣時阿sir。
四季同我哋講︰春未正是考試之時。然而我哋班冇咩人準備好,我哋係未ready嘅DSE考生,亦係未ready畢業嘅畢業生。

咁未ready,有冇得唔考住呢?

二、三月梗係可以唔考住啦,而家係培養考試感覺嘅時間,即使冇咩土壤去培養呢種感覺。

「咁last day點算?」呢個係麗連日日都問嘅問題。

睇嚟真係如皮蛋把臭口講︰last day其實一早就完咗,只係我哋唔肯承認事實…

正當所有人都打定輸數嘅時候,轉機竟然出現。

喺原本模擬試嘅尾聲,香港嘅新增確診人數大幅下降,由原本嘅近百,跌到得番唔夠十,政府放寬防疫措施。

「咁即係可以番學?」好多人都問咗呢個有啲唔自然嘅問題。

「唔得。」呢個係學校嘅答案。

「咁放寬啲乜?」
唔使多謝
只係冇最嚴時候咁多限制,但係學校始終唔敢安排面授課,怕奶嘢,呢個係好多學校嘅心態。

學校咁怕奶嘢,即係冇last day啦!果然皮蛋係啱。

係嘅,冇得番學校last day。果然我哋中四已經畢咗業,唔會再面對面見到同學喇!

又唔係。

吓?即係點呀?冇得番學校,但係又可以見同學?Google meet?

冇有錯,係Google meet。

日日都用架喇,冇啲新意。

咁用Google meet做Last day又試過未?

結果我哋學校真係用Google meet搞咗次Last day,叫做同我哋餞行,考DSE前最後一個同同學嘅回憶。

唉…最後嘅回憶竟然都係Google meet,真係慘情。

班主任陳sir喺某日嘅「兩點鐘阿sir」環節講︰「搞緊last day,用Google meet嘅last day。」

聽完真係又嬲又開心,點解成件事可以咁九唔搭八?番學校就叫「有last day」,留屋企就叫「冇last day」,咁喺屋企last day係咩概念?我諗成件事真係幾「特別」。
「輝記,咁你去唔去last day呀?」書銘八卦問我會唔會參加。

「有幾九唔搭八你都唔係唔知架喇!你睇吓個安排,邊叫「day」?好似一個環節咁,完全唔知想點!」我有少少發侮氣。

「其實我都覺得好怪。」之前好興奮雀嘅麗連,知道最後安排之後成個人冷靜好多。

「咁你去唔去呀?之前你咁恨去,而家搞last day喎。」皮蛋講嘢有骨咁。

麗連︰「名啫,咪去囉,反正都要上堂。」

光秀︰「不過真係好奇怪,學校last day,竟然喺屋企過都有。」

「總會有嘢玩嘅。」書銘講咗句有頭冇尾嘅說話。

我︰「你有好橋?」

書銘︰「我諗都叫『橋』嘅,學校唔俾我哋番學校,要我哋對住部電腦過last day吖嘛,我哋遵守規則咪得。」

我︰「即係點呀?」

書銘︰「即係呢……」
如果讀者喜歡此故事,希望你能正評+留言,或到penana點「喜歡」,謝謝你的支持!

https://www.penana.com/story/90093/輕鬆-校園-只有一年回憶嘅高中生涯

==================================

15章 - 下課

「各位同學,點呀,今日最後一日上堂。」張sir喺Google meet對住一堆Profile picture講,唔少仲要冇樣,得一個中、英文字。

「…」一如以往,冇咩人應。

其實都唔知有幾多人瞓咗,仲話咩last day。

「阿sir,我未準備好考試呀,可唔可以唔考呀?」呢把係麗連把聲。

張sir︰「大家有個幾月時間準備,實得嘅。」

麗連︰「完全未ready入去考場,都唔知點考。」

張sir︰「你並唔獨單,公平嘅,我哋冇得番學,其他人都冇得番學,所以做好自己就得喇。」

咁…都係嘅。呢幾屆中學生都係一齊過有缺陷嘅中學生活,冇偏心,好公平。
張sir︰「不過佢哋冇last day,我哋牛頭角政府津貼書院有。」

屌,講呢啲?

麗連︰「唔係吖嘛?咁都叫有?阿sir你有冇睇今日流程呀?相都冇得影呀!」

隔住個電腦點影呀?

張sir︰「而家情況,其實好多學校都取消咗冇搞到。雖然我哋牛津今屆嘅last day 係短啲,上年係冇架。」

我都唔明而家咁樣同冇last day有咩分別。

張sir︰「陣間你哋開相機開咪傾吓計喇,過咗今日,你哋未必有機會再見面傾計架喇,講緊放榜日都唔洗番嚟,呢個係你哋最後機會呀。」

「聽唔聽到呀輝記!」突然有一把我認唔出嘅聲,一嚟就叫我個名。

我︰「邊個?」

張sir︰「係喎,胡耀輝,我有睇你個wall呀,我見你呢期日日都有上堂,以前明明唔係咁。」

我︰「咁我都要考DSE架嘛。」
張sir︰「咁陣間唔好走喇,你哋同班主任阿陳sir傾吓偈喇,今日之後,佢都唔可以再用班主任身份同你哋講嘢。留低唱吓歌吖。」

講到我好大架子咁。

我︰「哦。」

「最後幾個月先愛上番學嘅輝記會留到散場架。」書銘大聲亂入。

我︰「收皮喇。」

「各位同學,咁今日最後一日嘅bio堂就完喇。」張sir對住冰冷嘅屏螢唱獨腳戲咁樣,又冇人應、冇人理,但係依然一個人繼續講。「好高興做你咗你哋三年bio阿sir,我永遠記得對住Google meet做Lab俾你哋睇呀。」

騎呢到不可思議。

張sir︰「如果真係不幸見到實驗題,希望你會記得我講過嘅嘢呀。有問題嘅話歡迎聯絡我,或者約時間問問題都得。DSE加油。」

「阿sir!」我睇住阿sir好冇癮咁自己講完,冇咩感動,準備閂相機走人嘅時候,光秀突然開咗鏡頭揮手講嘢。「拜拜!」
張sir︰「好似得你一個聽緊咁,多謝你呀。」

真係慘,Google meet上堂好似賣唱咁,有學生聽書要多謝佢架,成件事幾神奇。以前面授課唔聽書嘅話明明會俾人敲枱、開咪問咩事。

張sir閂咗相機,Google meet課堂無聲地冇咗幾個人。下線。只係剩番十幾個呢排見慣嘅學生。反正記出席率都冇用,喺屋企簽到,我喺張床上面都得喇。

所有嘢都變得好馬虎,如果唔係同麗連佢哋一早講好咗,我諗…我都會直接下線唔再入嚟。

「喂,書銘,咁而家點呀?」喺我哋五人組嘅群組,皮蛋問。

書銘︰「咁點?照計劃行動囉。」

個計劃…對阿sir嚟講,可能又驚又喜;對我哋嚟講,係純粹驚喜。書銘竟然諗到啲咁嘅計劃出嚟,都好嘅,所有嘢都喺規則之內。至少…

「有番啲氣氛,唔會咁悶囉。」

16章 – 捉得住嘅尾巴

──需跨多少個山,漫漫長路與海,方可真正覓到心裡精彩。

「…」

──需經多少次哀,幾多的障礙賽,才勝利會換來。

坐喺公園長凳,十足十著拖鞋去公園聽收音機嘅公園一族。我已經行得好慢,到咗之發現︰原來我係第一個到。

「死火,比兩個巴渣婆早到,陣間實有嘢聽。」

今日last day,約咗人出嚟玩,但係而家一個人都冇,超空虛。

──強人是你,能飛天遁地。

除咗鳥語花草、冇乜幾何曬到嘅太陽好似愈嚟愈熱,就剩番手邊嘅音樂一直播緊,重覆咗唔知幾多次。

唔係話隻歌特別好聽,只係覺得啲歌詞有啲意思。作為零零後,又變得唔太鐘意情歌嘅我,最近一聽就鐘意咗,好似盤古開天闢地嘅時候,已經有把聲同我講「加油!」一樣。
──強人是你,能頂天立地。

以前曾經成日聽情歌,而家覺得呢啲都唔錯吖,唔係咩?

「喂輝記,早到成咁?」突然出現嘅皮蛋拍我膊頭。

我︰「我坐咗喺度幾個字喇。」

「邊有人一落堂就出嚟架?hea吓先架嘛。」皮蛋講。「你做咩咁早出嚟呀?」

我︰「書銘又話咩『照計劃行動』,麗連又成日嘈last day點點點,我以為你哋會早到咪早啲出嚟,點知得我一個。」

皮蛋︰「唔緊要,我陪你等。」

兩個佬,單對單,坐喺配公園一角嘅長凳。每一陣春天微風,皮蛋陣酸醙體味都會吹咗啲過嚟。

好基…
──不知幾番跌倒,旁人斜視喝采,很不好過但我衝刺不改。

「嘩……呢首歌幾耐之前?」皮蛋聽到我播埋晒啲咁嘅歌,五官扭埋一舊。

我︰「冇『告別校園時』咁耐咪得。」

皮蛋︰「哈…告別校園時,首歌嘅出版年份可能做得我老豆。」

「屌,呢首歌一九九一年出,你老豆十二歲生你出嚟呀?」聽到皮蛋又九唔搭八,我一句板落去。

「咪係囉,皮蛋你可唔可以醒少少?畢業都仲係戇尻尻咁。」

「都話我叫Peter咯!」皮蛋又九唔搭八。

早就冇再著過校服嘅我哋,係一如以往嘅便服。所謂牛津嘅last day竟然得咁嘅排場,真係笑出聲。

「書銘你條友!」我向住聲源大叫。「咁遲!」
書銘︰「唔通一早嚟踎咩?」

「輝記咪咁囉。」皮蛋即刻指住我打小報告。

輝記︰「我冇輝記而家咁鐘意番學吖嘛。」

我︰「無-聊。」

「『無-聊』!」書銘用乸型聲重覆我講嘅嘢。「咁係咪啫?皮蛋講得啱唔啱啫?」佢箍住我條頸。

我︰「屌,我好似俾你條友昆咗咁,講到自己會早到,結果得我一個到咗。」

書銘︰「即係好掛住番學喇,陣間又話俾陳sir知!」

「屌你收皮喇。」我一巴車埋去。

「手里劍!」

「我擋!」我擋住書銘飛過嚟嘅汽水蓋。「太弱喇垃圾。」

「再嚟手里劍!」

今次我避開咗,書銘嘅汽蓋飛咗去我後面。

「你飛到我呀!」光秀呢句同當年嘅「忍界大戰」受害者一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞