大清帝國被西方圍毆時 黎民百姓都在幹什麼?

532 回覆
1157 Like 5 Dislike
因為支那種有句說話叫大局為重。
呢4個字就係令佢地就算受苦難都會企係在上者嘅角度去睇事物。
毛魔當年資料唔流通,都可以話支那種受蒙蔽。
而家有上網都係咁,好大機會個問題核心係出於支那種及其歷史文化,於幾千年前同幾千年後嘅今日,都毫無進步。
帶路
古代清朝人違反国安法
雖遠必諸
應該係好似高達無雙咁
Me too
大清帝國係滿州人殖民政權,佢被西方人圍揪時,本地漢人又可以點?只能算係bystander,有得睇冇得落場。 任何一方打贏,都只係繼續被殖民,咁最好就繼續躺平啦。
呢個民族係抵撚死嘅,如果唔係點會出咁多暴君暴政
即便如此,廣東本地人“援英”的遠遠多過了“抗英”的。同樣是三元里,在第一次鴉片戰爭期間前後就有1200餘人投靠英軍,主要做嚮導、馬夫、苦力等後勤保障,也有個別直接為英軍衝鋒陷陣者。

打完咁點算,唔驚秋後算帳?

在虎門戰役中,林則徐就上奏,有很多老百姓為英軍當帶路黨,“漢奸百餘名,

屌你啦,嗰陣統治緊嘅係撚漢人咩?
太平天國
“我們本來是良民,上進之路被你們堵死,還被爾等貪官盤剝壓榨,衣食都不全,你看我是漢奸,我看你是國賊!”
大清國係滿族的政權,啫係效忠朝廷的都係漢奸
呢個民族過咗百幾年都係滿腦子民族主義,又唔識思考自己國家有咩問題,最後連自己的傳統都毀滅埋
可能英軍唔識行龍和道同中灣繞
高官權貴sir this way 左
早排睇Julia lovell 本鴉片戰爭睇到一半
其實咩林則徐呀,楊芳(呢個屈機,諗住用女人屎整陰門陣令洋槍失靈)呀一堆去攪惦“南方一個件小事”既官,大部分都係政棍。冇一個人有能力去攪得惦件事,一發現攪唔撚惦,就寫假情報昆鳩道光話攪得惦,大勝。

林則徐第一個就攪唔惦,之後一見琦善想同英軍傾,就話其實跟佢既路線屌英軍屌到盡就得(但其實清兵同外省兵又廢又冇紀律,防守塔舊,啲大炮古董冇射過。外省兵發現會死之餘又唔知有冇錢收,就去埋搶野)

國不知有民,民不知有國。係一個好好既總結
林則徐打鴉片戰爭之前先篤啱啱降清既張保仔背脊搞到佢要走佬去馬交
班勝利藍屍,帶路帶得快過你
邊個強就撐邊個
啲東歐國家都係咁
1900果時可能仲畀哈布斯堡統治緊
跟住經歷一戰 建立民族國家 二戰 共產黨統治
仲會畀蘇聯鎮壓
好懷疑宜家帶路黨重多,如果重有八國聯軍,投降的一定是一大片,因為好多上位者已經有巨額資產係外國,犯不著去送死,投降咗可以即刻去外國過富裕生活,重同你講愛國
係外國人
汪精衞其實同溥儀一樣咁天真,以為日本人係真心。溥儀想借日人之力重建滿人嘅國家,得到嘅只係關東軍嘅傀儡政權。汪精衞以為同日本合作對抗西方係唯一嘅選擇,實現泛亞主義嘅理想,點知日人從未派使承認佢嘅政府,亦未視佢為平等嘅合作伙伴,只係借佢倒迫蔣介石和談。而佢已經騎虎難下冇回頭路,只能做Vichy France一樣嘅僕從政權。日本人口中嘅大東亞共榮圈,流於空泛嘅政治宣傳,實際上只係由西方殖民主換成一個更殘暴,更剝削,更壓榨嘅新主子。
中共不敢面對既歷史
帶路黨
明明是8國聯軍幫手打走滿洲國女真族這些外國人
漢人當時都係拍手叫好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞