大清帝國被西方圍毆時 黎民百姓都在幹什麼?

532 回覆
1157 Like 5 Dislike
大家都係開放經商比鬼佬欺壓
點解日本最後做埋列強但清廷仲係on99?

唔好乜撚都頼人蝦你先得架
唔好結果論咁on9
講緊一開始都係比列強欺壓
咪講左後邊佢自己on9就梗架啦
著名詩人龔自珍的兒子龔橙精通英文但窮困潦倒,當時曾在英法聯軍中任翻譯混口飯吃。因為跟洋人幹活被罵為“漢奸”。晚清小說《孽海花》藉助他的口(實為杜撰),對此回應:“我們本來是良民,上進之路被你們堵死,還被爾等貪官盤剝壓榨,衣食都不全,你看我是漢奸,我看你是國賊!”

而家咪一樣用緊呢套
總之你窮就你廢啦
成個社會個個都付出緊供養緊個社會
你勤力做野佢又同你講叢林法則
無視其他人,只顧壓榨
火藥宋朝都有,但用唔到黎打仗
近代先得,知唔知點解?

同一個logic 諗下鴉片係點
中原皇朝嗰啲盛世全部都係咁上下
當年有國安法就唔會輸
乜撚野結果論
本來就係清廷自己腐敗
係由頭到尾都係清廷自己腐敗

日本當年即刻倒左幕西方國家都吹佢唔漲
我唔明你嘅logic 係乜?解釋吓?
乜撚野結果論
本來就係清廷自己腐敗
係由頭到尾都係清廷自己腐敗

日本當年即刻倒左幕西方國家都吹佢唔漲
呢個post有冇犯黨安法
1860年10月16日,決定焚毀圓明園的英軍統帥額爾金在北京發布了一份很有意思的中文通告:“茲為責罰清帝不守前約及違反和約起見,決於九月初五日焚燒圓明園。所有種種違約行動,人民未參與其間,決不加以傷害,惟於清室政府,不能不懲罰之也。”大白話很容易理解,我們燒圓明園是懲罰滿清政府,跟老百姓無關,大家該幹嘛幹嘛。

先屈外國勢力,再屈啲唔認同你嘅人係「漢奸」
人格謀殺左先就例牌啦
用左幾十年
我由頭到尾就係講緊一開始列強仆街
你就去講後邊清有幾on9

你其實係咪弱智仔黎?
大家嘅祖宗
真係遺傳到
咪又屌人唔愛国
以後一有「自古以來」就攞返呢句出嚟
李鴻章去德國訪問時照過X光tim
仲幫佢改名叫做照骨術
我咪就係話你戇鳩講乜撚野前邊後邊
由頭到尾都係清廷當自己天朝大國以為自己食得住西夷當人狗咁撚
打起上黎知自己隊軍隊同你一樣咁戇鳩
帶路黨 = Sir this way
中共治国思維一定係咁
成塊餅係我揸住

我決定邊個人可以得到塊餅
有人唔服我就要令佢喺社會裡面咩都做唔到
呢個咪社會信用系統嘅用法

上網屌就用既有維穩系統搞掂你
英國駐廣州領事巴夏禮曾經對百姓助陣英軍很困惑,問身邊的翻譯何至於此?翻譯說了一句很有水平的話:“國不知有民,民不知有國”。

可能連「中国」呢個概念都冇
國共文妓大中華史觀真係害撚死人
鴉片戰爭完咗幾十年開始當鴉片係毒品要禁
明明孫中山搞革命個口號係趕走班滿人
漢奸百餘名
林生你一生幫滿洲人效命,我真係唔知邊個先係漢奸
sir this way
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞