大清帝國被西方圍毆時 黎民百姓都在幹什麼?

532 回覆
1157 Like 5 Dislike
點解中出羊子跨性別左咁耐都仲係成個變態佬咁,日日非原生小動物叫春
日本戰國都有火器啦,織田仲有支兵專用火槍

明代都有葡萄炮守東北,用黎守關守城炸後金

奧斯曼土耳其都用火器黎爆君士旦丁堡

都唔明你咩logic
好同意但唔係畸型發展, 係正常發展

寫"醜陋的中國人"果個台灣作家柏楊, 佢自己就係二戰時國民黨對日的特務人員, 佢自己都講左, 戰爭其實人人都殘酷, 如果日本在南京做的野叫唔啱, 佢絕對相信中國國民黨打返去日本東京, 會做同樣更殘忍的野

從戰略角度, 當時日軍用錯左方法去"征服"中國, 如果佢願意花時間固守已有領土, 轉攻為守, 創造一個穩定而經濟發達的中國, 其實國民黨地區人民根本就會不戰而降

毒撚少少, 講個電腦遊戲, 手機都有, 就係講述點樣在敵對領土建立一個親西方的政權
https://store.steampowered.com/app/1088790/Rebel_Inc_Escalation/

佢原意係想用阿富汗做例子, 但拜登已經在上面輸到條底褲都無埋, 不過仍然遊戲好有參考價值

如果只用戰事去征服, 用高壓去控制, 好快你唔得人心, 地方上比叛軍一刺激, 就會再反叛, 你再軍事強大, 都會首尾不能呼應

當時日軍就係差唔多, 陸軍個腦裝屎, 一直只想用更多軍隊去控制住, 而唔係先解決已控制領土的民生問題
清初支持清朝 > 漢奸
後來反對清朝 > 漢奸
民初支持共產黨 > 漢奸
49年後反對共產黨 > 漢奸

lm
漢奸 其實只不過係唔支持當權政府
呢個正正係汪精衞同日本合作既初心
英國係呢方面聰明好多
香港經濟搞得好
中國人走難一車車走落黎
漢朝亡左N年, 第一個漢奸會唔會係曹操同佢個仔?

以後每一個皇朝都無比返個位漢朝, 全部都係漢奸
基本上除咗佢管嘅上海等地之外 日軍係隨意屠殺
反正英國同滿人都係外族,漢人清官都係同而家林鄭之類出賣人民奶權貴鞋底,咁點解唔撐d表現好d嘅外族兵呢
同意, 但英國佢始終無打算將佢固有領土的國民當做英國國民, 所以佢有的領土全部又無哂

如果佢願意比, 例如, 印度人變成英國人, 佢地都唔會反抗獨立. 佢地想做印度人不如話佢唔想做二等公民.

呢個係現代必然的思維黎. 一個國家不可能存在兩種唔同等級的國民
中國人都係呢啲DNA上年大把香港人日日講Sir,this way(限連登)
滿人嘅國

漢人嘅奸
其實我應該講清楚啲,但今朝留言嘅時候無書係手,憑印象只可以簡略地講。我講嘅畸型發展,係講戰爭下嘅城市點繁榮法,具體指蘇杭一帶係汪政權治理下,不但人口快速恢復,帶黎嘅消費力亦促進左休閒及旅館事業,特別係煙、賭、娼。呢種繁榮同戰時嘅其他城市,特別係國統區,應該係顯得相當畸型。所謂畸型係指呢樣。

但我同意你講,呢個係戰爭時期高壓政權或者佔領區嘅正常發展,如果你意思係指佔領國必須雙管齊下恩威並施去控制佔領地。呢樣係日本扶持梁鴻志,甚至之後汪精衛嘅原因。

我認為你話日軍用錯方法呢點好有意思。事實上呢個「用錯方法」,某程度上可以話係日本以至汪精衛政權無法避免,必然亦只可行呢條路。試諗下,日軍打著大東亞共榮圈嘅旗號,要超克近代;汪氏政權則未有足夠合法性,兼時局動盪戰火連連,傳統嘅經濟基礎幾乎好難發展(工業、農業呢種),即使發展亦難以即刻見效,至於上面講嗰種「畸型」繁榮(即以犬馬聲色娛樂為主),日軍基於上述原由不能過度鼓吹娛樂,黃賭煙嘅興盛亦無助汪精衛取得道德上嘅政權合法性。而日本當時軍人干政,兼外敵環伺資源漸缺,所謂轉攻為守,就更無可能。所以我覺得以高壓管治榨取佔領地資源,幾乎係唯一方法。汪精衛集團嘅人日後亦多以此保存佔領地資源,休養民生為由為自己辯護,如陳璧君。
當年中七高考讀中國近代史
義和團就得啖笑
一班一直講反清既義和拳流氓,突然諗到話扶清滅洋又搵到飯食
清朝班官傻眼了,上個月仲係見一個殺一個既匪,今日變左自己友
由拳匪變民團,但劣根性無變,用滅洋做理由殺左好多漢人平民,鬼佬就殺得唔多
到八國聯軍攻入北京城前
義和團做既係燒殺搶掠,殺既係城內漢人,姦既都係城內漢人,仲有記錄係團民係城內遇到直隸練軍都統楊福同,竟然將呢個清軍都統殺死,腑臟皆出
因為呢班清軍就係之前捕殺佢地,有舊仇
到八國聯軍攻入城前,團民就走啦,留返死剩半座既北京城比聯軍燒埋搶埋,係無去打鬼佬的
中國近代史真係慘
二戰時中國同蘇聯算係盟友
日本戰敗後
瀋陽係屬返中國
但蘇聯打走左日本後
竟然係中國土地姦淫搶掠
報日本仔之仇
但殺既姦既都係中國人

睇返龍應台既大江大海同埋徐中約既中國近代史
就會明白
西方人固然係仆街,但都不過係為錢講利益。相反,害死殺死最多「中國人」既,永遠都係「中國人」
呢個民族係多災多難既
起初他們逼害共產黨的時候,我加入了納粹
你以為個時佢地無炮打仗?
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞