大清帝國被西方圍毆時 黎民百姓都在幹什麼?

532 回覆
1157 Like 5 Dislike

現代版
假新聞!
老作!
分裂!
信政府,唔驚
年年有今日

Sir, this way
講到好似人地迫佢食咁
自己賣野畀人就話你有本事可以唔買
人地賣啲高級過你嘅鴉片就話人毒害你
你有本事都可以唔食架
內除「國賊」
大清國自己都大量種鴉片, 林則徐大力支持自主研發鴉片, 反對輸入洋鴉片, 虎門銷煙絕對係因為經濟原因 後嚟畀人改埋歷史話林則徐咁禁毒幾咁大義
係…
其實唔係食飽無屎屙架
根本就同班皇帝用孔子理論洗人民腦一樣
只係軟性D 的思想箝制
個個都buy 「漢奸=必須死」「中華民族要團結統一」時, 就全世界華人都係統治者的奴隸
你好了解中共
百姓到岸邊,注視飛過他們頭頂的炮彈……向正在炮擊省城的水手售賣水果蔬菜,誰能明白這是一個什麼樣的民族?”

忍者亂太郎個霧丸
細心D留意就會知
下下話人為利益先奶其實同人地話我地係比外國洗腦一樣咁無知
有興趣可以google "mao cult"
中文叫毛祟拜 講果時點解D人對毛魔咁瘋狂咁言聽計從
中共D手段係遠超想像
即係自己唔夠其他同行做就駛橫手,明晒。
咁同中國人鴉片戰爭前已流行食鴉片有乜關係呢?點解要賴英國人鴉片貿易[毒害]中國人呢?
量都唔同啦,大量供貨,平到個個都食得
仲有你班弱智唔係好鍾意結果論架咩?
鴉片戰爭前既吸食人數同之後邊個大d 呀?又當睇唔到呀?

睇多少少資料再衝出黎吠啦,真係好肉酸
只可講中共洗下一代腦真係好勁
滿人鬧漢人係漢奸真係好新穎
原來你真係唔識
讀埋d垃圾大中華史觀讀撚壞左個腦
宋朝不嬲有軍用火器
比蒙古人入主左之後宋朝亡國已經同後來既朝代一d關係都冇
明朝夠有配偶大量火炮同神機營
係滿清玩胡服騎射又收埋晒

清朝火器落後係清朝自己戇鳩攞黎
睇live
你傻啦,叫佢哋犧牲自己保護國家?佢走得快過你
係你清朝自己唔禁煙 走去頼人賣煙比你
好似你咁講 咁叻你咪全國禁煙囉
好文一推
禁煙咪就係比人鴉片戰爭,你弱智架?屌你笑撚死我
咪就係印證左清自己既鴉片比人地果d 差又唔量產囉

原來真係有弱智唔明個logic
邊個同你講讀史科剩係會睇官史?
同埋你對史科嘅認知會唔會太表面呢?
雖然大學唔係讀史科,但以前高考都知讀中史除咗要讀歷朝官史外,仲要讀咩交通、經濟、思想史。我諗呢啲嘢同現今政治政策息息相關。
記得19年社運期間,好多人都會拎其他國家嘅民主進程史同香港做對比,如果冇一班研讀史學嘅人,我諗喺國際對香港人嘅支持度上會差好遠。好似南韓咁,南韓人對香港咁支持好大程度上都係因為佢地80年代嘅民主運動同樣好慘烈。
能否以史為鑑係好睇個人,你個人本身on99,人地講乜信乜,又唔睇多幾本參考書,一本通書讀到老咁讀歷史緊係冇用啦。但我相信大學史科唔係咁教。不過港共政權下以後史科可以讀乜教乜就難講啲啦。
利伸:文科畢業但非史科
而家都會係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞