大清帝國被西方圍毆時 黎民百姓都在幹什麼?

532 回覆
1157 Like 5 Dislike
當時帝國主義興起,比國力,經濟,軍事。基本上係成個世界嘅遊戲規則,只係話當時中國自視過高,無料扮四條,比人打都好正常
而家如果黎多次,可能老百姓做啲野都係差不多。😎
大清其實同依家臭閪蚑那一樣,限制外國商家可以買賣既商品種類。外國商人想買既貨唔俾買,想賣既貨又唔俾賣。

仲有果時英國人自己都俾鴉片細路食,大清自己都有出產鴉片,無乜q人性
當年支共點成功起家,佢已經知唔可以俾其他人成功第二次
咁好多好嘢俾鬼佬搶左係事實黎嘅。唔係大英博物館邊有咁多嘢擺。

不過八國聯軍係清庭自招亦都係事實。俾人殺俾人搶都係抵撚死
一樣
虎門炮台英軍就係靠白刃戰打落黎

英軍自己既記錄係清兵係好驚同英軍打近身戰。
女真人不是中國人
英國佬果陣國內ban左opium
國會都辯論左一番開唔開戰好

咁講喇,外國打清國係冇乜正義可言,不過清政府太腐敗所以先咁多帶路黨
樓豬
中國人係一個唔存在嘅種族
當時鴉片都唔當係毒品,其實咩野英國人賣毒品毒害中國人係馬後炮。
外國軍隊會俾錢
大清的兵和匪只是一線之差

拍成電影的刺馬案就係講緊並非湘軍和淮軍出身的新任兩江總督馬新貽,疑受太后密令,調查湘軍趁討伐太平天國到處搶掠金銀財寶的證據,最終被人刺殺
林則徐本身都係賣鴉片
ban 外鴉片只係本土貨唔夠入口貨靚
搞到自己無生意
咁呢樣我唔敢咁肯定下結論
我主要想話,其實漢奸唔係一個清晰嘅定義,而係會隨語境時代政治不斷改變。而且學界通常唔會話佢地係漢奸,而係用「通敵」collaboration呢個詞。呢個詞一開始,應該係後來研究反思返納粹佔領法國嘅時候,法國人為德國人提供過幫助或者軟性反抗嘅行為而出現。譬如鄭州當時失守,其實唔少當地人係幫過日軍,上至地主豪強,下至農民工人。其實講到底,人在屋簷下,不得不低頭。不低頭,就殺頭。與其做烈士,不如做「漢奸」
引入
鴉片係清之前都有啦
只可以話英國仆街在不合清法下增加供應量
ys 所以讀中史真係要好小心 唔經唔覺就會接受左大中華嘅中原史觀
其實係貿易戰爭嚟
唔知你想知啲乜,可以參考:羅久蓉,2004年9月,〈中日戰爭時期蔣汪雙簧論述〉,《新史學》,第15卷第3期,頁42-99。
鴉片係"中國" "自古已來" 已經有嘅嘢
只係英國入嗰批更靚更純
Sir, this way...

BTW, u guys fancy some food?
班人餓到皮包骨咁
邊得閒理政治呀
其實好難。我對汪精衛最初認識係《雙照樓詩詞稿》。佢嘅詩詞係好睇,但同時亦都知道「心畫心聲總失真,文章寧復見為人」嘅道理。至於所謂史料,睇得多就知道,好多時都係當權者裁剪過嘅版本,至於回憶錄,就要花更多時間去double check對錯準確與否。但我同意真相無可能完全知道。事實亦根本無呢樣野。學術上我會喜歡睇下同一史料嘅不同詮釋,現實中就會想從過去得到一啲經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞