我識身邊既朋友,兩公婆月入加埋最少十萬

251 回覆
262 Like 36 Dislike
工程
家庭月入都30萬,都係窮鬼啦
租值連1.5%都無??
人地會愈上愈多架啦 可能下個grade 3萬呢
大把盤實際租金回報1.5都冇啦

真 其實明明租租係業主好朋友黎
雙方父母家用 14k
仔女返學興趣班 16K (學費5k+興趣班3k *2)
姐姐6k
買餸5k
超級市場日常用品、嘢食:2-3k
供樓18-20K

未計水電煤雜費,養車,個人使費
齋基本嘢都63K
維穩需要同保住班老師,佢個推算more likely係 underestimate 移民影響,ie 2020出生得4萬3,佢2027報48500上去

過去十年小學老師加,中學老師不變,老師學生比例係咁跌,依家係佢自己都頂唔順帶風向帶頭殺

Dse第一屆8萬幾,依家5萬個,佢除左自然流失重可以點,依家望住個3皮幾衝去讀edu u/文憑真係good luck

你真係通脹計左未
我估間屋二千呎應該可以隨便買傢俬

得三百呎屋的人先會整埋果啲組合櫃 地台床。

租豪宅應該有 Walk-in Closet 同訓 King Size 床

九唔搭八
第一批殺緊係差個d啦,跟本都唔係重點重點係學生人數下降,教師需求自然下降,Basic demand supply,藥劑師人工都高嫁,曾幾何時都吹奏過,依家個個搶藥房萬寧做

初步移民影響,疫情未開關下走左萬五小學生

截自去年十月,全港共有三十六萬四千多名小學生,較前年的三十七萬三千多人,減少百分之二點四、逾八千九百人。小學各類別學校的學生人數均見下降,其中資小學生流失最多,由前年的二十七萬八千多人,大減七千一百人,至去年的二十七萬九百多人,跌幅約百分之二點五;官立、直資及國際學校等,跌幅介乎百分之零點一至二點八不等,以官校跌勢最大。
你完全無視佢個口風既轉向…Ching有乜野support 下”10年前教席調整”係符合現況發展,8萬跌到4萬,老師數目不變點正常法

早2日出既會議紀錄

立法會教育事務委員會
因應學生人口變化的公營中小學學位規劃
“由於預計未來學齡人口持續下跌的情況是結構性而非過渡 性,而跌幅可能比原先估計大,我們必須及早訂定長遠措施,以應對 學位過剩的情況,而以往採用過渡性的紓緩措施未必適用。”

同埋小班已經行緊,”全港約八成公營小學已實施小班教學。”,再減就補習班咁,對學生發展都唔係好事

我唔係話現職教師一定賴嘢點點點,只係成日見連登盲目吹奏老師三萬五入職真係得啖笑
周街都U grad ,非專業系除咗入政府邊有咁易有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞