我識身邊既朋友,兩公婆月入加埋最少十萬

251 回覆
262 Like 36 Dislike
Teacher training 會跳兩個pt?
即係BEd/ Pgde 畢業就有pt17?
即係你指新入職有以上資格嘅中學學位教師pt17起跳?

搵薪級表睇睇,
2010後入職嘅中學學位教師都由pt15開始=$31750
唔覺眼有寫「teacher training」額外加兩個pt,
變成fg pt17 三萬五人工

加上你講常額問題,
一來好少學校會用常額位請fg
二來常額唔影響人工/跳pt

可能你講緊十幾年前嘅fg 起薪點,
2000年之前 或者07年-10年期間入職先係pt17起薪,
但當年嘅pt17 薪酬係又唔過$30000。

??
而家有Relevant PGDE/ edu degree 已經係GM/APSM
現實係學生同教師都多移民流失,中長期我無研究,但短期,今個學年的確多咗好多教席要請人
10萬其實好少,我識人兩公婆搵60萬個月,男方自己搞生意
佢地住邊
到老左無能力搵錢就唔係咁講
我公司d老頂 月月12皮
醫生律師會計 叻嘅一個已經十萬
兩公婆加埋十萬都係每人五萬到 唔係特別高人工
租樓就算長住幾十年都係平過買樓?
宜家係討論緊點解咁多人搵十萬都租樓唔買樓
而唔係講緊搵10萬蚊好多
你係咪弱智㗎Ching
咁多文盲
咪就係其實搵十萬都係冇咩特別囉
搵幾多錢都多人租樓架啦
要賣得成,起碼要38M啦
計返都有1.75%
『實際』租金回報,最少都要減:

1. 管理費
2. 地租
3. 差餉
3. 物業稅
4. 經紀佣金.... etc. 啦

當佢真係$38m賣俾你,印花稅加佣金都 $2m

另一例子,市區接近千七呎,四房雙套

都唔知丟空咗幾多個月
一般細價樓都係2.8%左右,超級豪宅就真係可能1%都無
有d 有錢人買樓唔會放租出去
純粹覺得擺銀行息唔高
買樓丟空佢都可以搏下有無升幅

自己睇下面細字啦
介唔介意講多啲
有teaching training起薪點加2點 你睇唔明?
其實呢單新聞係咪講緊巴打你?
條數總和可能真係無樓價咁多,但租係每個月俾出去但呢樣野永遠唔會係自己,但買樓供果舊錢可能同租差唔遠,但樣野就係自己,同埋就係樓價可能日後會升,樓唔會供斷,岩價就會放升級買其他更好。
當然,連登角度就另外計,幾年後中共會收割你咩遲啲中央出手指導樓市,咁計咪唔買好過買
佢唔買點收租呀天才
有錢買幾十個單位佢鐘意點都得啦 講經
成個Thread 我一直都係講緊點解租大價樓會好過買大價樓
你係咪睇唔到?驗眼定驗腦?
見你打咁多字,原來是文盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞