我識身邊既朋友,兩公婆月入加埋最少十萬

251 回覆
262 Like 36 Dislike
有teaching training 加2個pt呀ching
有D兩公婆搵十幾萬
自己本身屋企有錢
住開凱旋門 天璽
睇唔起舊樓上車盤
咪焗住租樓住囉

屈服咗
搵過廿萬,都要買10m 樓下,冇計
唔做高成數按揭,買樓係terrible investment option 黎
好耐之前連登其實有傾過呢個問題 最主要原因係你人工去到中產嘅時候 佢哋衣食住行都會跟埋中產 加埋搵得咁多通常應該有小朋友 租個靚小小嘅單位, 一個月其實冇咩太多錢可以剩低.

比較慳家嘅係咪可以買到間遠少少幾百萬樓.
咩津貼?
同埋唔抵
比稅 佣 都50萬
貴價樓真係租著數啲
你拎成500萬首期去投資對沖好過
夏蟲語冰
自己層樓舊,放租比人。
自己租新樓住。
我都係
皮半都唔錯喇
3x-40歲 兩公婆加埋10 萬大把人啦,仲未計投資
。但洗費其實可以好甘,多數呢d 又有供父母,子女,保險,隨時有姐姐。洗洗下好多,你到呢個情況就知,好多野唔係話貴幾百無問題,覺得值唔值先係問題
當然人性格,價格觀都有關
房屋台今日終於有返啲正常啲嘅comment,真實反映返香港租務市場嘅comment

$50K/month, 其實有機會租到$40m-$50m嘅樓添,完全唔使裝修,廚房所有名牌電器講得出嘅都有

屋苑泳池、餐廳、禮賓式待遇 etc. 應有盡有
工作係連登係原罪
Same
搵呢個數既工一定唔輕鬆,知道搵錢辛苦就更加唔會亂買野
買$10m樓 ,現金首期需要 $5.5m

買完自己個袋唔見咗$5.5m再要每個月供兩萬蚊+管理費+地租+差餉

借 $5m,頭五年利息開支又三四十萬

$5.5m 分散投資,買啲最穩陣嘅嘢收息都夠交租有餘

本地地產股龍頭嗰間,有啲派6.2至6.5厘! $5.5m x 6.2% = $341,000 p.a. = $28,416/month
羨慕另一半搵唔多
好快就搵夠 移民英國退休
因為可以借平錢,仲要係分30年還
買越供越平,租越租越貴
供就供30年,租就租一世
後面同意
但大把人搵十皮或以上都唔辛苦
睇件野原價幾多
其實兩公婆100K真心唔多,兩個fg50K連登仔結婚都100K,所以租好正常
真, 土豪思想先會講咩野唔洗睇價錢乜乜77
精打細算低成本高效益本來就係智慧同修養, 即使只係買支水咁小事
得大陸佬先會心甘命抵做水魚仲會覺得有面有face屎
用林鄭plan買兩層1000萬樓下去租俾人
再用收嘅租去租個一手新樓大單位住,計落有賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞