我識身邊既朋友,兩公婆月入加埋最少十萬

251 回覆
262 Like 36 Dislike
做雙租冇問題,但以買股票收入多過為理由,覺得佢好酸啫
無廿皮都唔叫中產
酸乜撚野
笑撚死你覺得佢要買買唔起
校網
數學天才
兩公婆加埋先10皮
頂多叫入門中產
無廿皮都唔叫中產

好難定義中產。月入廿萬,負債二千萬叫唔叫中產?

買1億幾千萬個d人全部都係大傻仔
社會垃圾
連登仔:月租20萬單位係因為你買唔起,仲寒酸過我自置400萬9按自住單位
認真講,因為租樓住係抵。前提係唔駛下下搬既情況
人哋一百幾十億身家分散投資咪就係買呢啲,你得一億幾千萬,又想住,唔通all in?

Sorry,連登仔住開9按單位

其實有錢人多數都租樓住

窮撚先會買樓
兩公婆加埋十萬唔算有錢人啦 除返開一人5-6萬
大學畢業做左10年野 中間升幾次職轉下工 工作表現正常做得野 上到manager呢啲位 都有呢個收入
生活上未必人人都要買名牌著貴衫既 乾淨整齊就得
尤其屋企有小朋友 洗錢喺佢地身上唔手軟 上興趣班返n班返私立幼稚園 又要養車養工人 父母家用呢啲支出都好甘 況且唔買樓啫 通常都有其他投資
識人做醫生 月入十皮up
餐餐茶記 平時洗錢好慳
唔係同75% 人口脱節
我諗香港家庭兩公婆過十皮起碼40%
我契爺賣撚晒啲樓搞汽車生意,而家有錢過李嘉誠添啦
有無咁易
一grad 就高過mt 未overpaid 囉
比得起唔代表要買貴啲
買樓同租樓另一個最大分別係家既感覺,乜傢俬都係臨時咁,想訂做都唔得

租過人樓住就知,鑽粒羅絲都要問下業主比唔比,仲要唔知幾時唔租比你,兩年搬一次既話,搬屋煩到嘔,上面果d講咩租50000一個月租咁大間屋搬屋果陣連條命都比埋佢
佢個架唔係汽車
咁你契爺巴閉囉,火箭都整埋,但你契爺都仲係自置單位,唔係租租喎

只係想講租租唔一定窮,唔一定要酸啲九按業主,九按業主唔好睇到自己咁把炮
訂造傢俬都唔得? 定你自己唔捨得

你知唔知買一間月租五萬蚊嘅樓印花稅係幾多錢? 攞三份一嚟訂造全屋傢俬再配搭一啲意大利雲石餐枱,意大利沙發已經靚到飛起

同埋唔好成日assume兩年要搬一次啦 大單位易租得出咩,有人租已經算執到

唔好話五萬蚊嘅樓,一間$15m嘅樓,印花稅加傭金已經$700,000
租租唔一定窮
公屋多富戶
連登定律
連登定律好似係租租一定酸業主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞