我識身邊既朋友,兩公婆月入加埋最少十萬

251 回覆
262 Like 36 Dislike
依家講緊學生少到要殺校

學童人數持續下跌 楊潤雄:無可避免部份學校要退場

教育局指未來6學年將有6所公營小學停辦 6歲學齡人口下跌約17%

楊潤雄:若學校要停辦 會協助教師退休或轉行等
究竟你呢啲屎忽鬼係做咩工
咩工唔overpay

得連登仔自己既職業永遠係underpaid
儲多啲首期!第時供炒啲
咩叫租愈租愈貴?
我真係唔明
香港買樓住先On9
識玩一定享受人生
自從公司coke zero 6蚊加到7蚊,我就無再買過
你開始供樓之後樓價就同你供幾多冇關
息唔加,人工有得加,供樓係愈供愈平
相反樓價升,租金升,就愈租愈貴
而且供樓係你資產,租樓係業主資產
全部都係我朋友,我上司
兩公婆 搵十萬 唔係多

中產都講唔上

唔慳啲使點掂
買定租都唔關你事啦
你個前題係樓價會升
唔係話唱淡
但真係睇你買咩樓啦
你買千幾二千萬嘅樓
升幅就相對低
唔係買所有嘅樓 你個套都適用
件野幾錢先
如果本身件野都係千零
貴幾舊比例上真係好貴
好正常姐 總有人PREFER
多啲CASH係手

ALL IN 美股又好
儲錢移民又好
創業做自己生意又好

有彈性好多

搵得多既多數識番啲搵得多
所以最多couple可能真係10皮樓上同5皮樓下
大屋有會所果d其實租係好過買

人人理財概念唔同

有錢佬都唔一定將身家放樓市 放樓市又唔一定要放香港
儲錢移民又話你知咩
人地做雙租又同你講咩
就算樓價跌,只要跌幅唔好太癲,供都係著數過租架喎
就算當你年供25萬,5萬係息,再畀12k管理費,6k差餉地租,樓價又跌50k
你嘅資產係少咗十幾萬,但係層樓畀十幾萬一年租唔租到?

租唔到就都係供樓著數啦
記住租金係潑出去嘅水
係連登仔先講買點都好過租
利申識個Uncle 就係極端計數例子,住就租街號別墅,投資就第一城、金獅、美孚各幾十個單位,仲有一堆觀塘工廠車位,你話佢交租好蝕?佢收租仲多過交租
唔洗咁複雜,錢長遠係貶值,所以租金長遠係升
當家庭每月收入是10萬到30萬以上, 手上投資資金會有一定的數字。

朋友們大概差不多情況。想買的家都可能是4千萬到6千萬多的水位。 首期最少都要3-4百萬美金,但是租同一個單位的cap rate都只是1%多左右。租平過買好多。

基本上如果你願意租5萬到10萬一個月,peak或repulse bay都大把選擇。完全不用擔心。

我們拿幾百萬美金去投資這幾年定遠遠超過香港租的threshold不知道多少賠了。 Liquidity也是要很多。什麼時候要離開香港便離開。

當然不會這些位子買樓。世界投資選擇多的很。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞