我識身邊既朋友,兩公婆月入加埋最少十萬

251 回覆
262 Like 36 Dislike
真係平常咩
edu grad或者有pdge就$35k
睇圈子架姐
大佬你做醫生律師會計
高級公務員
你身邊梗係個個係咁
離地咪咁解囉
你個圈子同社會75%人脫左節

都係個句
自己睇下香港人均收入幾多
就知咩係所謂嘅平常

上面講咩10萬唔夠比首期
咁係你理財有問題
要租貴樓 一定要買千幾萬
咁邊個幫到你
咁講搵夠20萬都係唔夠比
其實點解一定要買樓
我真係唔明
兩個u grad 真係算平常。
我親戚做兩公婆都係醫生拎房津都幾皮野,而家租緊層樓5皮幾野租,我問佢點解唔買樓佢答我冇錢 因為佢要住番呢d質素既樓又買唔起
有錢唔等如要做水魚
貴咪唔買 有咩問題?
睇邊行 大把 U Grad 中同
差唔多 30歲 仲係搵緊 2~ 30k
唔計撈保險個啲
叻啲嘅 40 k
邊有咁易每人 50k
係連登有咩職業唔係overpay
兩公婆一人買一層收租, 再用公司allowance租樓是常識吧, 唔好講一般打工仔, 政府高官都係咁做啦
佢地未夠30?
有teaching training
常額老師 就算fg都pt17 3萬5起薪㗎
結左婚既我當都30歲up啦,正正常常都就算非專業類都managerial level,一人50k差唔多啦

而去到呢個level,就算無租金津貼都至少有rental reimbursement,所以通常都係租屋住(有錢既咪另外買樓租俾人/炒下金股crypto lor)
2個人搵10萬好多咩?

出入返工搭的士
餐餐好西米芝連
超市只行 citysuper 買有機菜和牛紅酒
相機電話 gadget 一有咩新出即刻上網訂
衫褲鞋襪所有嘢唔貴睇唔上眼
個個禮拜又去下 staycation
再加月供幾份 101 儲蓄保

識人2個夾埋月入13-4皮想搬出嚟 連租都冇錢交
應該講兩公婆加埋搵7-10萬都係平常
自住租出左 再出去「周圍租」有衝突
兩公婆做公務員,做番咁上下年資,輕易過呢個數啦
唔生仔嘅話無必要買樓
租一世樓都平過買
唔係個個睇得嗰幾萬蚊咁重嘅 我交稅都多過租樓住啦
有細路有工人,
三房好少少要過千萬, 首期50%,
所以租算。
以為交得多好把砲咁
兩公婆加埋先10皮
頂多叫入門中產
連登仔話馬會會然都只係中產
搵十皮根本係窮撚
潛移默化變到香港地所謂既成功就係買到樓
真係好sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞