[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (41)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
一定買!
等左咁耐
仲以為會有一兩首未plug過
三首都高質
雖然都會買 但呢隻碟似單曲合集
希望黎緊會出有d 概念性既碟
【Edan《E先生》MV點擊衝破10M 爵屎讚世一:首位千萬新人】

MIRROR成員Edan(呂爵安)第一首單飛歌《E先生連環不幸事件》,喺1月27日推出後大受歡迎,直至今日,MV喺YouTube衝破一千萬點擊,Edan嘅fans爵屎紛紛留言賀偶像:「爵安世一」、「第一位千萬新人呂爵安」、「好緊張又興奮可以見證呢個時刻」。

繼姜濤《蒙着嘴說愛你》後,《E先生》係MIRROR成員第二首破千萬點擊嘅MV,而且仲係Edan第一首單飛歌,成為第一位有千萬點擊嘅新人,爵安有呢個成績認真威威,難怪爵屎都戥佢開心,今年Edan有份角逐樂壇新人獎,相信呢個紀錄,可以為佢打下一支強心針。

Edan除咗唱歌有好成績,搞笑都有一手,噚晚播出嘅ViuTV綜藝節目《膠戰2》,Edan在接受大懲罰時要朗誦,節目翻炒佢讀小學時嘅朗誦片段,Edan再次化身「朗誦安」,做出當年嘅浮誇表情朗誦,令人爆笑。
講起上嚟未來見都破10m
原來刀削面四台冠
五台冠先講
難囉
viutv欺凌
咁講法,TVB都欺凌緊Mirror,一首團歌&鏡仔嘅solo作品都無上榜
星夢唔派歌過去啫,王君馨都上到ViuTV榜
鏡永遠都係5台唔到
火雞劇歌都有得冠啦
唔係個個台都好似大台禁唔大度嘅
驚國安做野
從而從而從而從而
似一月一之後啲人戥佢唔抵 所以多咗人投
cc嗰晚連登係雷動邊首歌
今個星期Hubert的《今天不營業》更登上榜首,令Hubert贏得出道9年以來首支商台冠軍歌,加上今個星期歌曲在TVB「勁歌金榜」同樣登頂,令作品同時成為出道以來首支四台冠軍歌。

他感謝商台對歌曲的肯定,及所有DJ的鼓勵和喜愛,又指開心過後需要收拾心情,繼續努力,又感性地說這首冠軍歌令他感到滿足:「作為一個出道了9年才能在一個電台流行歌曲榜上得到該榜的第一首冠軍歌,這未必是一件值得驕傲的事。但對於一個出道了9年慢慢學會透過每天的學習和經歷一步一步脫離安舒圈,趁勇氣還未耗盡前做自己想做的事和不斷探索的歌手來說,這第一首的冠軍歌為我帶來難以形容的滿足感。」

翻查資料,過去只有兩位歌手在為星夢或星煥效力期間,曾經有單曲贏得「903專業推介」冠軍歌,當中全部都是非劇集歌曲。其中一位是周柏豪,他在2017年加入星夢,翌年推出的《老少平安》和《男人背後》,及上年派台的《劫後餘生》都先後成為四台冠軍歌。另一位是2017年離開星夢的許廷鏗(Alfred),連同2016年的四台冠軍歌《我的志願》在內,Alfred在星夢時代總共有4首903冠軍歌,包括《出走》、《青春頌》(雙周冠軍)和《阿樂》。
Jude又有新歌,已經冇人講
今次搵高佬幫手好似好聽過前幾首
https://www.instagram.com/p/CVdWYA4vFl2/?utm_medium=copy_link
佢作歌真係唔差但vocal真係出晒事
好似唔止兩個
喺CM行左轉
發覺啲人對吳若希首新歌反應都算正面
唔明呢度既人點解成日未聽就反
咁星夢出垃圾歌就話反啫
出返啲正常既歌對樂壇有害處?如果呢度係真心撐樂壇既話
唔係應該都支持星夢重回正軌
使到每個音樂單位都係為成個樂壇好而出力咩?
聽開r&b
最中意loser +1 成個vibe好襯佢
可惜唔夠pop
希望有咗人氣之後 可以比佢玩返多啲突顯佢個人風格嘅歌
佢自己都講過中意rap r&b
仲有希望香港人聽歌都可以再闊啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞