[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (41)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
今日新一周, 又要留意jay fung首歌903有無播
真心唔想mv未出, 歌就唔播
記憶棉n個月前錄,睇之前徐浩ig下年出果d歌MC都錄左,出多首跨年仲得,不過呢出幾多歌唔係重點,重點係電台播唔播
gin lee幾時出新歌?

我只係見到港台果首今日出左
只係一場商業遊戲
好可惜有部分人都係靠呢場遊戲嚟評價歌手嘅價值同能力
新人獎今年年頭熱話到依家幾重視好正常
Jay fung janice在kkbox ig or fb 開緊live
只關心邊個最後可以上台唱歌
Kenny點參加中國好聲音?
我以為你講緊關智斌
佢嘅歌聲點參加
佢叫Kendy
頂,柒左,打錯左隻字
之前睇過Adrian Fu同Yanting自稱係Robert and Kenny
所以以為佢抽下水笑佢個名
關家姐有新歌出
原諒的力量
泳兒新歌
903係唔比金既派幾都冇用
loser連一周都上唔到
*派幾多
如上個po
loser只在tvb上榜, viu唱完都無份, 電台無
又殘體
vincy大陸歌迷send比我,上果度節目果d粉
唔熟依個監製sorry,下次cap過
許廷鏗(Alfred)約滿華納自組公司「自許紀錄」,推出新歌《佛系人生》大獲好評。他指《佛系人生》原名《不在場證據》,由林夕填詞,現在獲對方把全首歌改掉,變成《佛系人生》。
Alfred在直播時播《不在場證據》的錄音版本,「一路錄都覺得唔啱feel,知道夕爺好俾心機寫。坦白講,我都唔知可以喺邊挑剔夕爺。」當時感覺怪怪的他,把歌詞逐句抽出來看,歌詞是無可挑剔。「夕爺填咗咁耐,真係無嘢可以修正。不過一路錄都冇咩信心,最後我同監製建議,最後兩take唱個demo版本,即係lalala,等夕爺知道我點解讀歌詞。」
他把這個「lalala」版本傳給夕爺︰「我同夕爺講,唔好當係工作,係朋友之間嘅鼓勵,我覺得呢首歌係有啲力量。」之後夕爺重新譜上歌詞,Alfred表示收到之後非常滿意,完全不用改任何一個字,更充滿信心決定把《佛系人生》成為他的頭炮歌曲。「再次多謝夕爺信任我,互相信任係好美好。」

原版原來明周有po

刪改後版隔離壇有人po

即係唔係作詞果個想消極人生,係歌手本人要求
即係消極唔成成積極?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞