[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (41)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
唔係好明,呢首詞咪代表一開始林夕想寫消極
後尾先寫做佛係人生
係,所以詞改左
即係唔係作詞果個想消極人生,係歌手本人要求
咁你呢句咪自相矛盾?
本身題材應該歌手要求掛,正常

舊版詞好好多,夠搶

挑剔夕爺詞要重填嘅歌手真係唔多
都係唔明
本身夕爺首詞係悲觀(明顯事實),
然後Alfred希望可以樂觀啲(明顯事實)

點解你嘅結論係Alfred本身就希望悲觀然後再改(純屬猜測)?

你嘅猜測完全同事實不符喎
係我純屬猜測
正常傾完大致咩風格先填落去

點都好原版好好多
佛係人生同d上左年紀歌手題材太似
日期:2021年11月28日(星期日)
時間:晚上7:30
地點:紅磡香港體育館

Chill Club: The New Vibes歌單
1. Joyce - 先哭為敬
2. Joyce - 罰你
3. Joyce / Dee / Poki - 請勿客氣
4. Dee - 相依為命
5. Poki - 海闊天空
6. Poki - 二等天使
7. Poki / Yoyo - Shallow
8. Yoyo - 困局
9. Yoyo - 勿念
10. Yoyo - 風的形狀
11. Fat Boy - 反對無效
12. Fat Boy - 特務肥姜2.0
13. Fat Boy / 193 - 睡到三點
14. 193 - 我的快樂時代
15. 193 - 再次Puppy Love (新歌)
16. 193 / Jace - 你是我的Bae x 想突然
17. Jace - 沒有無緣無故的恨
18. Jace - 天生二品 x Me Too
19. Jace / Dee - Sugar In The Marmalade
20. Joyce / Fat Boy - @PrinceJoyce x Lady Killa
21. Joyce / Fat Boy / Dee / Jace - Troublemaker
22. Error - 宇宙最強
23. Error - 我們不Chok
24. Error - 我們很帥
25. 全體 - All We Have Is Now
炎明熹唔係應該係「聲夢女團」咩?
一有自己歌就單飛
佢係solo, 清高903有播
姜濤最近宣布即將推出第9首歌,相信一眾姜糖定必十分期待。
佢哋係咪唔會出solo碟㗎喇?
儲夠10首先??
但Edan 三首歌都上哂榜 新人金不遠了
唱得ok,overall全部人
人哋組合有四個人 你應該要除四先
你唔除咪覺得人哋唱得多
https://youtu.be/WybRyrVVVUk
睇返以前叱吒 supper 肯定係黃 會企起身唱撐起雨傘
估唔到有海闊天空
正正常常,error走音比mirror少,不過有d走音位好似比欣宜把聲遮左唔多覺
個show精彩比預期好好多網上已有片重温
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞