大家覺得邊套動漫係神作

454 回覆
649 Like 70 Dislike
JoJo最好睇明明係Part2
雖然好短
你係咪想講龍珠改
fate無人講等我講
係,UP錯
same
一開始又係又棄咗,但重睇就幾日補完+買game玩
神作
文豪野犬
第二季究竟幾時出
個人覺得鋼煉fa最神嘅地方係套野冇缺點
但劇情平淡左d
五等分花嫁
設定神到癲不過就咁睇動畫應該唔知我講乜
蠟筆小新
押井守、今敏、細田守、宮崎駿、渡邊信一郎、湯淺政明嘅作品一套都冇?新房套三獅又冇人識?連登仔真係唔多掂
我覺得一齣動畫,無論故事演出再獨特再刁鑽再出眾,技巧再高,始終都係屬於地上嘅俗人嘅人造之物,未配叫做神作。

能夠配神作二字,唯有肅然令人感受到神聖嘅嗰啲作品。

我會揀《輝耀姬物語》。
我諗呢度動漫唔包電影
算啦,「大家覺得邊套神作」定得呢啲題,入得嚟留言嘅人都係想推舉自己鍾意嘅嘢上神台居多。

比較邊個邊個大師更加神之前,比較邊個邊個連登仔品味更高之前,我覺得啲人應該要先認識「最好」同「自己最喜歡」之間可以畫上不等號囉。

同埋冇人一開始就乜都睇過嘅,可以開放少少。

「大家覺得邊套神作」就等於嗰啲乜乜動漫投票一樣,到頭來對比較優劣同討論無任何作用,「覺得」咋嘛,只係一個時間跨度闊少少嘅變相「人氣投票」,咁人氣嘅嘢係會隨時變嘅。喺討論神作之前連神作嘅定義都無人講得出,又點會真係討論邊套係神作吖。

先唔好講點比較作品,淨係開創性同時代意義,呢啲嘢計同唔計,定係只論成品嘅本質,咁衡量一套或者多套嘢嘅價值結論都已經完全唔同啦。
點解唔包?
個人認為電影同長篇唔係同一個範疇
無論係故事結構定角色塑造都有一定程度上嘅差異
加上我覺得今敏太撚屈
佢地d作品都唔係全部都係電影,今敏套妄想代理人,渡邊星際牛仔,湯淺有四疊半,乒乓,新房三獅都正到爆
冇講明就包㗎啦~

橫掂「大家『覺得』邊套係神作」最後都係各有各噏。
我睇漫畫
設定係正
但劇情有好多地方唔合理
例如呢?
Btw小說先係最完整漫畫魔改咗咁
我只係覺得每次呢D po個個講離講去都係鋼煉巨人,我知道呢d係好優秀既作品,但其實仲有好多其他優秀嘅作品,睇唔過眼先講兩句。
鋼鍊無疑係不俗,但係我都有朋友聽太多阿貓阿狗無止境片面吹捧鋼鍊,弄巧反拙,佢覺得好眼冤,話終身不睇😂😂😂

一味啦啦隊咁齋嗌「乜乜係神作」🤘呢種事同好多人好憎嘅所謂「鬼滅騷擾」真係本質無二🙈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞