電力零知識 暫時包返電線 想請教大家

432 回覆
13 Like 123 Dislike
水電佬真係亂鳩咁黎....
師傅嚟裝嗰陣 記得俾返你頭po嗰幾張相佢睇睇先
費事佢on99跟顏色駁
上手條撚樣正仆街嚟
都裝得幾求其
乜嘢係安倍計同他機
安倍晉三部機啊清
因為你個舊ikea燈無水。
有啲燈會跟水線,如果你黃綠跟色駁就會落左支燈水氣位。
咁就會成個外殼帶電
上面燈線當插制答
真, 好好奇黑色果條咩黎, 唔會係地線掛 ....
好亂呀 , 垃圾水電佬..
認真作答

喺樓主第二張圖睇得出本身支燈既L(Live)駁咗2條黃綠線,N(Neutral)駁咗兩條藍色線。由此得知兩條黃綠線係火線,而兩條藍色線係中線。

先唔好理組燈既線路點解無穿地線(Earth),兩條火線同中線打孖駁應該係一組電拖兩支燈。

如果兩支燈都拆左落黎既話,你唔開燈掣條火線就唔會有電。但係個兩條中線就好撚危險,因為成間屋所有電器既中線都係回返落配電箱同一個terminal ,你用緊其他電器既時侯條中線都有機會帶電。

你想包返電線既話全部4條分開獨立包就得,因為斷估樓主都唔識分邊條係由電箱出黎既頭氣。想試下個電箱識唔識跳掣既話都可以黃綠同藍色包埋一齊。

但係樓主你拆左支燈落黎,就咁吊幾條電線係天花板做咩,想換燈既話點解唔買左燈換先拆
用他筆啦,$15支,篤篤佢
拆開隔離支燈嘅燈罩,睇睇上手點玩嘢法
9up無成本,燈撚有三相
想試下個電箱識唔識跳掣既話都可以黃綠同藍色包埋一齊

cls
由佢電死咪撚教佢啦
教識佢電燈佬仲洗搵食
第一段都唔正確, 個 cfu 咁求鳩奇,可以推斷好大機會邊條 L/N 佢都唔會 care . 所以藍/黃係有電, 但就咁唔可以確定邊條 L / N ..
要追返或者搵野他下..
有乜問題?
打左制一定冇電一定安全既咩
冇他筆他錶都敢玩
因為支吊燈 係頭頂 壓鳩住個人 訓得唔好 呢個理由係咪好鳩 不過我真係呢個原因拆左佢

咁而家中線個問題點解決。我可以點test. ?
講緊他筆支燈阿
第二張圖燈條黑色橡膠線開左皮見到啡色同藍色線。我都係估裝燈個個唔會L同N都亂鳩黎掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞