電力零知識 暫時包返電線 想請教大家

432 回覆
13 Like 123 Dislike
已斷大電工作 想拆左盞燈
拆左後露出4條電線
想問下咁樣暫時包住佢o 唔ok ?
同埋想問下藍色係咪火 黃綠係咪水?

謝謝師兄們

想問吓點解條火唔係啡色?哩個case應該黑色個條先係火。樓主係咪屋企用三相電另外藍色係回路,黃綠係地線
你睇返第二張相佢條水線駁咗去L果度?
睇路呀ching
啲color code
個師父有機會亂咁黎
你冇工具唔識verify 好危險
L唔係紅咩點解冇既
N係黑/藍
熱水爐係三相 我唔sure 係咪全屋都係

原本黑色係包住. 即係藍先係火??

參考下
再用他筆 試下邊隻顏色線係火線
每一條獨立用電線膠布包住 絕緣 係ok既
但係要小心水氣
咁應該點包最好 🙏🙏🙏🙏🙏
零知識仲敢自己搞
舊線三相係紅黃藍
原本咁插係著嫁!
正確做法就度一度佢 不過你又未做過
一陣掂到啲銅就恭喜晒
樓主你都係搵師傅搞啦,宜家啲線色唔係好啱,都唔知邊條有電,千祈唔好自己搞真係會電到
你咁樣包已經可以架啦
問題係呢種處理方式唔係長久之計
你如果燈位唔用,不如塞返入牆,抆左佢封口
唔係長久呀! 我等緊新燈黎 新燈到左會裝番

而家拆左佢係因為而家係吊燈黎 壓住個頭 訓得唔好
落五金舖買支他筆同3m手套再上網睇下基本原理同資料 自己再試下邊條係火線
好簡單
如果你裝燈會有師傅黎裝,咁整住佢係ok既
如果裝燈係自己裝,就真係恭喜你
樓主話自己係絲呃個連登師傅仔上黎咪得
跟返你第2張相去駁就得 黃綠L 藍N
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞