電力零知識 暫時包返電線 想請教大家

432 回覆
13 Like 123 Dislike
cls
this is 連登
唔識真係唔好亂搞
冇牌冇剩電死左保險都唔包
收到 我搵師傅裝啦。叫佢跟過哂d 線好過
開大制 買支他筆他下 睇下邊條來電

知道左之後就熄番大制慢慢駁
咁奇怪
依個駁法,應該係其中一條火線拖左去其他位置俾電。
正常你將火線分開左包,會有野冇電到。

btw水線係應該駁埋一齊安全d。因為都係會斷開左之後既位置條水。

我會兩條火駁一齊,水駁一齊,中線一齊,而且要用簪玉駁實。之後再包膠布。

利申,有電牌
搵師傅裝既話,俾返你拆燈d相佢睇。
跟過哂d線我估香港應該無師傅會做

穿過哂d線就大把師傅做
呢度講嘢唔洗負責任嫁
搵師傅啦 呢啲野好危險的
有事色啱都咪撚信(eg唔好見啡藍就覺得係啡L藍N),未他過我都唔會當啱
邊個知上手會唔會亂鳩咁黎
有人叫佢開番電跟
btw,唔好理邊條水邊條火啦,同色就駁埋啦,佢燈入面原本係邊樣駁埋,就跟住駁實冇問題。正常黎講
其實穿過哂賺多啲易做啲
睇佢比既相或者燈位睇唔到拎邊一相既電。L一般用啡色,舊制係紅或黑就唔清楚。穿線果陣唔會跟三相條來氣既線色。
如果佢撻線呢
黑色係火線 (L)
藍色係回路 (N)
綠黃係水線 (E)
好多時家居的回路會手拖手去下一個位,所以有兩條。水線都係。
講真,唔識電就咪自己整。分分鐘以為整好左, 漏電整親屋企人就唔好
唔帶電點試喎
小心d唔掂銅咪得囉
唔通叫佢拆開mcb箱試咩
舊制跟相色

所以舊陣時d插蘇貼哂相色貼紙
咁賺得仲多

重新介坑做燈喉穿線
劏房沖涼電死左果單就係呢啲仆街冚家剷裝修佬害死人
70後而家幾多歲? 自己係80後咪講返80後, 我點會知70後係點樣, 90後又係點樣, 70後而家最後生42, 我都唔知佢地當年喺網上既活動係點樣
講90後而家有D 得果22歲, 10年前真係懷疑佢地識上網未, 提來做乜?
自己係80後就講返80後咁樣好出奇?
好心唔好咁玻璃心, 我講80後掂就等於其他年代都唔掂?
你幾多歲?D logic差到咁?

我咪講左以前唔識請教人係冇問題, 以前呢個先係主要既風氣, 乜野唔識整都上來問, 而家上面果位巴打一講叫樓主自己整,就成堆負皮, 同埋話唔好亂教人搵返電工, 呢樣野咪同我以前一開始進入網絡時代果種風氣唔同, 我只係單純描述呢種現象, 你都可以覺得係分化, 我唔知你係呢兩年俾人嚇到草木皆兵周圍捉pr, 定係真係有中共優良血統玻璃心, 但係建議做人唔好認真到咁樣樣
應該藍係L
黑係N
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞