電力零知識 暫時包返電線 想請教大家

432 回覆
13 Like 123 Dislike
再攞多個膠袋包住d線
我都試過唔止一次 係有啲麻痺
同埋你可以將兩個人串聯 增強電壓降
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=360&t=5574084

我個case 應該同呢個差唔多.
應該係並連迴路? 一個制 控制兩組燈 ?
不過我仲係擔心緊 上面有師兄話 唔包番中線一齊 會全屋中線通電
我自己換燈都拆過,二手樓啲線顏色亂黎,最尾叫人黎裝算
以前三相電係跟相拉線嘅, 樓主屋企燈果組用L3, 咪用藍色線拉線
直頭一模一樣
照跟佢個做法is ok
咪係
咁簡單洗乜比人賺
水電佬就最呃飯食
唔識唔好搞, 搵咗專業師傅幫你整,好明顯你裝修個師傅唔跟Colour code做嘢,陣間駁錯線短路你仲大鑊
自己搞咪自己死
唔洗勸佢啦
大家認真d教佢好過啦
廢事佢電死
用黃綠線唔包翻岩色嘅電線膠布正仆街
我都覺 電好簡單
打錯最多咪跳
爆由佢爆
嚇鬼咩
最多咪支燈唔著
我尾燈都暫時唔用嫁啦
個燈制控制果兩盞燈我都唔用住
咁係咪唔洗搏返? 可以四條單獨包膠布?
我認真回 唔洗搞啦
俾番裝燈師傅搞
暫時性黎講,你四條線分開哂包就ok,唔開燈掣唔掂到個幾條線就應該無安全性上既問題。但你枝新燈到左既話,點樣裝先啱就答你唔到。

你想自己試裝既話都可以好似上手咁L駁黃綠線,N駁藍線咁隊佢老味,著到燈就過關,希望你枝新燈唔係金屬外殼。著唔到最多都係燒左枝新燈或者跳掣架姐
但係燈位只會用其中一相拎電。
咪就係
俾錢人不如自己整,慳返d 錢食好d

全屋水龍頭廁所水箱電掣電燈抽氣扇不嬲自己整自己換,冷氣自己洗自己換電容
除左物料工具,一蚊都無俾外人賺過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞