電力零知識 暫時包返電線 想請教大家

432 回覆
13 Like 123 Dislike
叫佢跟番邊條係火 邊條係中 邊條係水 都OK掛?
冇追post,乜電力零智識既樓主仲玩埋裝燈呀
sorry,岩岩冇追post,唔知樓主要玩埋裝燈
正常接得,就有責任幫你跟返既
舊色水:
藍L3>黑N
新色水:
黑L2>藍N

兩種機會都有,睇相基本上無可能分到

樓主零知識唔好慳錢,博唔過
俾少少錢搵返專業人士搞啦
零知識走去搞係最危險
搵頭氣位、拆頭氣慢慢試
自己上網睇多d參考下先攪
下下都話搵個有牌
裝盞燈咁易電死
咁一年唔知要死幾個
燈具L,N調轉駁唔會有安全問題,而且9成9都可以正常運行。

最重要係唔好搞錯水線,水線一定要落番水線位,如果係其他線落左就有危險。

中線落左去水線位,燈會正常著燈,但係全屋既電器金屬外殼變左回路,因為一般燈係唔會經RCD,所以係唔會發覺到有咩問題,又唔會電親。 如果之後有一日有個人好似你咁拆野,條水分開左包,斷開左回落地果段,前段所以外殼就會有220V電

火線落地,一開燈掣就boom同跳掣,好易發現,所以拎舊支燈試都得,一boom就知駁錯,舊燈燒左都冇所謂。
其實出面好多師傅都係是但著左燈就算
因為要跟野真係好煩。
d相影到唔清唔楚
真係睇唔到條黑線係乜
屋入面行單相電路
以前係紅黑
依家係啡藍
不過睇佢個裝修都新
所以我覺得係借左條水做火
有d LED 牛都有分LN
試過駁錯燒鬼埋隻牛
MCB一樣會跳,燈入面玻璃fuse都一樣會燒。
唯一問題係有d電工開住燈掣做野果陣,會抆玻璃fuse整支燈,但LN調轉左,支燈都係會有電。
不過依個情況唔會係屋企發生。只會係整d唔熄得既燈時會咁做,例如街燈,行車燈。
駁大電真係唔識咪亂搞
師父都會電親
你依家咁包ok ga la

哩張相你記得show左比師父睇睇先,之後先好比佢開工
你呢啲情況正常係要師傅拎個表他返邊條打邊條

你自己咪亂搞,睇你啲圖啲線亂鳩咁嚟咁

電真係唔可以講笑
output果點就要分清楚。input9成都冇所謂,一定唔會燒,你話會唔會快d壞就真係唔知。
其實有好多燈牛都唔用LN標果兩點,就咁~交流電符號係果兩點。
我諗L,N定~係睇間廠用符號,而唔係要分清LN。

BTW大電流野真係要分清,因為有d電器L位會裝左個滅弧,調轉裝,個電器真係會快d壞
依加兩條藍,兩條黃綠間唔係簪埋一齊。
有機會依加個circuit斷左,令到其他位無左電
3相電藍色係青氣,
分開包一定安全,最多都係手拖手的野唔識著

如果樓主單野有電燈佬接手裝燈係無問題
搵專業人士搞,拜託你
駛乜
po自己碌鳩就有連登仔上門
一盞燈有兩條地線??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞