2022 CFA 揮手區

362 回覆
5 Like 9 Dislike
有冇人有興趣夾香港Kaplan online course for今年11月個考試? 個plan early bird係$12750, 睇幾多個一齊share個account
有冇人打咗去考評局問好淆
啱啱考完level2 好難
聽日出level 1 results
唔知今年level 1 合格率幾多呢
38%
都幾高
有冇五月lvl 2巴絲
肥左啊
仲有冇得夾? 黎緊打算考 或買上期都得
Ching 買咗未?
Ching有無買到
未呀 你有冇? 想上下堂先報考
搵到少少source,留個TG傾?
如果我有cfa 2020 notes 得唔得
定最好買返2022
我記得好似改咗少少syllabus, 應該大部分都差唔多
可以上官網睇下佢加/減左啲咩
如果報考左,本身都連埋ebooks ,最多睇返佢加左個啲chapters
考嘅野大部分都係差唔多
https://300hours.com/2022-cfa-curriculum-changes/

啱啱上網睇到,自己再研究下
師兄 想問你係咪講緊下面條link?係咪要逐個course買?睇佢啲video同做mock test唔洗上Kaplan夠做? 我都係文科底完全冇finance background

https://www.udemy.com/user/keith-tan-cfa/
係呀呢條link, 但你最好等udemy有優惠(12鎂咁上下)先好買,佢隔個禮拜就promo,唔洗點等

你喺udemy買一個course,prepnuggets會俾返個優惠code你去佢自己官網買full set video會再平d

不過我諗你睇自己需要洗唔洗買全部啦,ethics嗰啲鳩溫淨做題都得

我嗰時真係淨係睇佢片+官網mock,不過我都溫得幾勤,loop咗兩三次。佢一開頭解釋啲concept好清楚,我而家level 3都pass埋lu,都仲記得佢video d concept
師兄有料 照咁睇 勤啲睇佢啲video加做mock都夠 唔洗報Kaplan啲course

Btw 係咪ready就自己報考就得? btw 師兄而家係咪已經做緊finance/investment呢行?
我嗰陣都係想慳錢先冇買kaplan,報個考試已經好貴後尾lv 2&3就有朋友俾kaplan書我,但講真我覺得prepnugget video更清楚

你可以報咗先呀,考前2-3個月開始溫應該都ok

我本身grad job係做stock related嘅,不過就唔require finance background。做咗一排考咗個試,就轉咗間再大啲嘅公司lu

其實你話搵工係咪好大幫助又未必,始終唔係finance人,都幾難搵到真係做portfolio mgt嘅工作,不過至少你叫有啲basic knowledge,同埋話到俾人知你有work hard去acquire多啲finance knowledge咁。我之前見工,基本上大家都會問起個cfa qualification
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞