2022 CFA 揮手區

362 回覆
5 Like 9 Dislike
有無人考lv 2
其實除左 kaplan note同 cfai ecosystem
仲有無其他備試materials推薦
wiley份note寫得幾好
here...can add me in ching?
如果依家開始溫書 考11月level 1夠唔夠時間?
無乜account/finance底 0嘅econ知識 有啲risk嘅知識
利申: FRM
有冇人知,無make exam schedule appointment 會點,見到佢電郵話今日22號之前要做… 但入到佢個網又無得book
FRM 咪係finance 底囉
Stat 同 deriv 個2個modules 基本上唔洗點睇
Account, econ, corp fin 個到先要睇多啲
不過level 1 其好淺
基本上係uni 嘅intro course
1-2個星期可以搞掂
你有成8個月
Level 1 + 2 一齊温都夠啦
想問政府個持續進修基金可唔可以cover CFA 個考試費?
多謝ching嘅解答等我努力prep
有無人夾CFA Level 3 2022 kaplan notes
如果lv1都要咁辛苦補習先pass到,即係你唔適合考cfa
與其晒錢好補習,不如當lv1係個入學試,hea hea地用嚟測試自己呢方面有冇資質,如果無就唔好嘥心血喇,不如慳翻啲時間發掘其他潛能仲好過...

比你夾硬過到lv1又點?lv1仲有啲hea底/外行人墊底,可以靠勤力搭救搶到頭27%合格,考得lv2/3嘅其實本身都已經有啲料,憑咩覺得會成為呢班人之中嘅top 7%(i.e. 27% X27%)?

利申:一級1takepass, 二級補埋習都覺得炒硬,想放棄但已經洗濕咗個頭
CFA lv 3嘅你地
準備成點 ?
有冇人今年年尾或者下年考? ?求一齊溫
會報k記 claim cef

冇background
自學frm 只係完成左頭三本書咋唔知有冇幫助
2022年8月補考幾時先俾人揀試場
有興趣
有冇tg?
你點溫 求指教
五月考level 1 溫都未溫過 是咪死撚梗
幾年前E&F grad
唔會,你有底
仲有時間溫返
巴打我就真係死撚硬 我睇過晒啲notes

呢兩日先開始做exercise 發現好多都唔識做或者已經唔記得晒

利申 同你一樣5月考
Speed run緊啲notes 好多都唔記得哂 含得撚了
荃灣/荔景考場 係咪只會比兩張erasable writing tablet
而新蒲崗考場係咪會有draft paper 容易寫好多
Ching 們有冇cfa tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞