2022 CFA 揮手區

362 回覆
5 Like 9 Dislike
小弟報左下年考cfa 1,有冇師兄姐可以講下温習用過咩materials,我淨係跟緊K記啲notes同QB,擔心prep唔夠
K記精讀,淘寶幫到你
Level 1 睇官方textbook同做入面exercise 已經夠
雖然三千幾頁好嚇人,但係concept解得好過K果本而且本身有finance底既話半個月乜都溫得哂
有無tg study group
Level 2 係咪最好補k 記
以前 level 1 如果有finance/account底 用k記notes chur一至兩個星期都大機會pass
我講以前

因為對上嗰次level 1得返25% passing rate
以往係4x%
所以應該係個minimum passing score升咗一截
啲人推斷要有>75%分數先夠pass
所以需要嘅時間要再多啲
level 2係technically最demanding
就算係讀qfin都有好多area冇見過
視乎個人能力同時間選擇報唔報
因為你唔得閒温就算報班其實都係會fail

我早一兩個月開始睇k notes
用咗個幾禮拜全力操online question
基本上key topics都做哂啲question
不過有啲細分topics例如alternative investment就求其睇 因為都唔太夠時間
K記cfa既qb同mock都好好
even level 2係item set
但用k記qb清concept係一流

上唔上堂因人而異
我l1用持續進修基金報完覺得教得太快
同埋佢去到後面趕進度其實飛書
當時我係上6月班但考12月
所以都係自修搭救

除非你好有底
唔係既你唔好諗住咩都唔識走入去密集式去k記上60個鐘出到黎會袋到d咩

我l2 l3都係用k記書+qb+mock自修
利申:pure science無econ finance底
叫quant method果d stat有d優勢
細佬2月考,而家先睇左一本K記,好大機會唔夠時間溫
一路返工一路溫真係好痛苦
大家用左幾耐溫
有無人考lv2 係上金程 online course ?
有無人知報名果度passport 個地區揀咩? 我見無hong kong
邊個course 教得好唔好?
我未報啊, 見呢個taobao course係銷量最高所以想揀佢
不過我見金程好似都有taobao偷錄
留名
好似係要揀番中國⋯⋯==
多謝ching 好詳細。Lv1你大概温左幾耐@@
前後都6個月
特別果時又無買股票
所以真係要用好多時間
我都想考 但要一月先知得唔得閒溫
依家報幾月考穩陣
E&F grad左幾年
香港官網K記 同 外國官網K記 qb 係咪一樣?
yes
佢都係比番果條link比你
有冇人黎緊考 2022 May Level 1?
想問有冇CFA tg group?
想join 或者開番個
大家用K記書定原版書多?
here
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞