[無聊初學][多圖] 由零開始寫隻手機game出黎

386 回覆
590 Like 7 Dislike
留名學嘢
支持IT狗
留名
加油!
+u
勁呀巴打
http://forum9.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=6718482&highlight_id=0&page=1&authorOnly=False

我係高登都開左個整GAME POST , 而家就黎整完
其實應唔應該係呢邊都開返個POST
支持
樓主識唔識寫非遊戲類app?
幾時會有iphone

擺野上app store好貴

iphone 唔一定要攞上app store 先down到wo

請賜教

我唔係好清楚呢方面wo應該同android一樣 不過iphone 啲app嘅檔案格式係ipa.(多數)andriod 用apk.
Unity 只可以用c# js
樓主有咩coding想簡化下 可以上黎問下
呢度好多人幫到你
仲有 如果唔用漸變 其實係
Gameobject 揀完inspector 度 disable 左sprite 就可以唔出現
幾時會有iphone

擺野上app store好貴

iphone 唔一定要攞上app store 先down到wo

請賜教

iPhone 好似只要做左開發者 再用佢個sdk build返出黎 用iTunes 連返就可以過手機
之前有研究過下 最後有其他野做冇再玩
留名支持
d圖用咩畫架樓豬
d圖用咩畫架樓豬

ps
巴打d 畫點畫?
一真想知點畫pixel畫

一開始較到勁低像素畫其實無咩特別
樓主識唔識寫非遊戲類app?

之前f4掂過少少java同android app
而加應該唔記得晒
其實game engine有好多種,不過常見就係unity同unreal
我個人建議學用unity好d,雖然unreal有個blue print既system方便d唔識program既人用,但係講真,unity簡潔而且user friendly好多,program都唔難用,睇你點應用
支持,我都想整
其實game engine有好多種,不過常見就係unity同unreal
我個人建議學用unity好d,雖然unreal有個blue print既system方便d唔識program既人用,但係講真,unity簡潔而且user friendly好多,program都唔難用,睇你點應用

寫唔難
寫到日後main容易先難
樓主好勁
我都想寫android 不過每次一寫就發現自己咩都唔識 然後放棄
Lm
樓主好勁
我都想寫android 不過每次一寫就發現自己咩都唔識 然後放棄

大部份都唔洗識android野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞