[無聊初學][多圖] 由零開始寫隻手機game出黎

386 回覆
590 Like 7 Dislike
頂又回左2次
巴打好勁
隻怪加多一兩格比佢同跳嘅動作誇張啲就好
巴打好勁

好似咁 感覺會生動啲
加油
留名
留名打氣
識art真係屈機
想問下unity真正要寫code係咪唔多 大多都可以configure出黎
我之前用過cocos2dx寫隻橫向攻城game 所有自己dup 到最後仲要好多bug
好勁
lm
識art真係屈機
想問下unity真正要寫code係咪唔多 大多都可以configure出黎
我之前用過cocos2dx寫隻橫向攻城game 所有自己dup 到最後仲要好多bug

可能係我唔識用, 但我寫左好撚多code
我而加寫game晒最多時間係寫code+debug, 有時連自己錯邊都唔知
巴打好勁

好似咁 感覺會生動啲

反而想知樓主用咩畫
反而想知樓主用咩畫

photoshop+畫版
樓主加油!好佩服
識art真係屈機

我而加寫game晒最多時間係寫code+debug, 有時連自己錯邊都唔知

咁d code係咪其實都係double click某樣object 然後再寫當中既event eg onCreate咁? 諗緊好唔好轉場
好正
畫畫寫code一腳踢呢下勁

加油
岩先發現係youtube打C++廣東話 就有好多教學片
今個暑假想自學programming 既巴絲打 可以去搵下
識art真係屈機

咁d code係咪其實都係double click某樣object 然後再寫當中既event eg onCreate咁? 諗緊好唔好轉場

每樣object有自己behavior所以要分開寫,
再加上唔係樣樣object都係一開始就係到,
所以要另外加code去spawn/destroy佢地,
根據遊戲玩法唔同object仲可能depend on其他object改變行為,所以會搞到好亂
睇返樓主之前d post
留名
利申:unity jj
樓主,想請問下如果無學過想自學點入手?

官網好多tutor,跟住做好快就整到
主要既program都係google就得
話難唔難話易唔易,同樣既script放落唔同既object都會有機會有bug,所以最煩既debug方面
正評留名
加油
留名支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞