[無聊初學][多圖] 由零開始寫隻手機game出黎

386 回覆
590 Like 7 Dislike
同樓主一樣想試整game
大學讀design+art所以識畫
但係唔識programming

Design + art 係咪要背好多野
再次留名支持
同樓主一樣想試整game
大學讀design+art所以識畫
但係唔識programming
呢度大把人識programming
live
最入門寫game應該上邊到學?
有興趣學下
有興趣學下

Unity3D 有tutorial
有興趣學下

Unity3D 有tutorial

官網
留名
C++比老師讚過有potential
有無野可以幫下手?
巴打有料 真係零開始咩?
巴打有料 真係零開始咩?

學過program, 畫畫叻, 鍾意打機, 學野算係快

加左怪物生命, 而加可以殺怪了
上面女個女仔嘅gif完全睇唔岀有乜分別

You are not alone...我都睇左好耐 都睇唔出

試幻想下出一拳打落對方到
你出拳速度唔會好似右面咁一致
一定會好似左面咁 最後會快D

試下鳩解釋 個小小唔同應該關於流暢度 / 令到個人無咁死板
左面圖 蹲落去key frame密小小所以睇落快小小 (唔知是咪體重同地心吸力(?))
右邊圖就無左地心吸力呢D好細微既話 就無咁真實

sor 1999
留名等玩
老老染染,打左水印先
老老染染,打左水印先

唔會有人偷掛
如果巴打有興趣用唔係罐頭既bgm
可以搵我傾傾 tg: kungfupandaren
之前都幫另一個連登整game既巴打寫過歌
Btw
支持你自己自學整game
睇落已經幾吸引
lm
巴打加油 期待你隻手機game
自己都有啲興趣整手機game 不過乜都唔識
老老染染,打左水印先

唔會有人偷掛

邊個會知下一秒會發生咩事
而且保護自己嘅創意作品係創作者嘅職責黎
厲害
小弟都做左個幾月寫game,用cocos2d
最近先開始上手
樓主身兼artist同programmer好勁
如果巴打有興趣用唔係罐頭既bgm
可以搵我傾傾 tg: kungfupandaren
之前都幫另一個連登整game既巴打寫過歌
Btw
支持你自己自學整game
睇落已經幾吸引

巴打用乜野寫歌
介紹啲software黎
其實邊度有得攞免費圖整遊戲,因為我都想寫game,但係我唔識畫圖

google search "xxx xx free resource" 應該唔小

隨便搵左個https://opengameart.org/
正皮以示鼓勵
屈機
樓主整完之後一定dw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞