野原廣志究竟點養得起成頭家

503 回覆
1250 Like 55 Dislike
笑撚死,d錢邊到離
佢好似係做商行既組課長,會唔會用年資加人工?同埋花紅應該都幾ok…唔係點會供到樓同買到車,而且住係琦玉,消費應該比東京低D,之前有睇過架仔youtube片有計過動漫人物收入,仲話小新同大雄屋企唔差,係中產人仕
係,老闆嚟
廣志係自己都鍾意打
佢既年代係80年代

小丸子老豆老母後生係咁樣
好難想像佢係賣菜
佢哋屋企啲旅行從來都係大抽獎頭獎先有得去包旅費
平時近啲同仔女去附近公園玩,主題樂園都好少去,百貨公司啲遊樂設施都間唔中先玩到,遠就最多係返下鄉下搵爺爺/公公,食住家飯
之前睇作者訪問
小丸子屋企設定係屋企開菜檔
同作者屋企一樣
好明顯出面有pt返緊
點解日本d家庭女人唔返工 一個人養4個個(計埋自己)
養一個小朋友要幾球野 佢養兩個
國外旅行係
反而佢地假期國內玩
去海邊、溫泉、北海道果啲可能用得仲多錢

btw其實公寓篇好好睇
但係租車要租架爛車
溫泉旅館都要住間爛嘅

有年入唔到全國大賽所以冇人工加
物價用CPI
有對新婚夫婦,好似叫席林同蜜琪
真。
比較大嘅公司的話3-4個月bonus 都唔少。
通常分2次比。 夏同冬季bonus

2020年夏季bonus嘅商社嘅平均係68萬。
當冬季bonus都係一樣。 136萬yen
佢每個月收嘅人工已經扣左稅。
實收30萬的話税前係35-40萬左右。
一年就係440-480。
即係佢收份係576-616萬。
(未加ot 錢, 一年有幾個月係忙季, 當佢ot30-50個鐘的話, 有幾個月會加6-10萬yen 稅前收入)
陵南邊年入到全國大賽
人工都係
癲到如果屋企支出唔係由老婆控制,d 鄰居會講閒話

利申: 睇一個日本女人嫁左俾港男既訪問睇返黎,佢話其他日本人妻知道呢件事後,就成日講佢於是佢唯有膽粗粗同老公講要控制屋企d 錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞