野原廣志究竟點養得起成頭家

503 回覆
1250 Like 55 Dislike
東京平均月入平均46萬,但作為課長既佢月入得30萬,少平均值1/3。
30萬換算港紙大約$21,000,當佢唔駛俾稅,扣咗佢老婆俾佢既10%零用,實際上得返$19,000。
春日部既獨立屋大約210萬港幣一間,佢供32年大約要供$7,000一個月,即係得返$12,000
當水電煤上網家居保險$2000蚊,養車$1000。
咁每個月實質可以洗既錢得$9,000
之後再扣一家伙食$5000,咁整個家庭一個月先得$4000買日用品/娛樂/應急/旅行,究竟佢點維持到頭家
所以美冴咪咁慳
佢好似唔係課長
課長仲高級啲
佢係股長
邊度話佢月入30萬?
睇黎睇去都係話年入650萬,月入54萬喎
美冴去風俗店打工
樓主計多次
走去SEARCH先知廣志係左撇
仲成日出街食飯去旅行大時大節食靚和牛
大雄老豆有錢啲
定小新老豆?
唔怪得島國啲愛情動作片咁多呢啲情節,但要湊住帀個小朋友,點做呀?
有一集叫悲慘的發薪日有講
1. 日本係出人工時會先扣定稅
2. 日本傳統公司一年會出2-3次花紅, 通常一次係一個月人工左右, 但有行業可以一出出兩三個月人工既花紅

記得睇過佢哋成家去百貨公司瘋狂試食
播左咁耐應該供完呀喇
其實漫畫入面既年份一直冇變, 廣志一直都係35步歲
日本呢廿幾年接近0通脹, 層樓個供款已經計少咗架喇, 30年前唔止2百萬
可能佢好似toyz咁販毒呢
樓主計漏咗首期
210*0.7/32/12=每個月供唔洗四千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞